Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 13:40:40
56 ZEMALJA

Josipović održao govor na summitu OESS-a

Hrvatski predsjednik u Astani je govorio o novim izazovima za OESS, kao i o novim političkim i sigurnosnim realnostima u Europi

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Davor Žunić/Cropix)

Ivo Josipović poručio je u govoru na summitu 56 zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koji se održava u glavnom gradu Kazahstana Astani, da je pravi trenutak za suočavanje te organizacije s novim izazovima.

"Hrvatska dijeli mišljenje da je pravo vrijeme za suočavanje s novim izazovima i mi, čelnici država i vlada zemalja sudionica, imamo veliku odgovornost danas u Astani da zacrtamo novi smjer za budućnost i odredimo ulogu OESS-a", izjavio je Josipović.

Hrvatski predsjednik osvrnuo se na protekla desetljeća, podsjetio je na tragičan rat na prostoru bivše Jugoslavije, na krize u bivšim zemljama Sovjetskoga Saveza i naglasio da je europski kontinent danas sigurniji i napredniji.

"Pedeset i šest zemalja (članica OESS-a) su plod nove političke realnosti. Njihove težnje mogu se svesti na jedan zajednički nazivnik: one žele mir, sigurnost i stabilnost, mogućnost da razviju svoja gospodarstva i uspostave veze u globaliziranom svijetu koji donosi velike inovacije, ali i nove izazove s novim opasnostima i prijetnjama", rekao je Josipović.

Josipović je podsjetio na nedavno održane sastanke u Lisabonu: summit NATO-a i summit NATO-Rusija na kojima je usvojen novi strateški koncept i koji su ponudili suradnju s Rusijom na mnogim područjima. Josipović je rekao da je prirodno da OESS bude dio takvog političkog projekta.

"Koncept 'sigurnosne zajednice' predstavlja politički i sigurnosni okvir za euro-atlantsku i euro-azijsku sigurnost kao i za euro-mediteransku komponentu koja se treba dalje razvijati. Svi mi trebamo težiti tome cilju - izgraditi zajednicu u kojoj neće biti crta podjele, neće biti različitih razina sigurnosti i u kojoj će prijetnja ili primjena sile biti nezamisliva", kazao je Josipović.

"Mi moramo djelovati, zajedno i pojedinačno, u svim zemaljama i pritom ne smijemo zaboraviti našu smjernicu da se ne smiju ugroziti interesi pojedinca, njegova sloboda, njegova ljudska i demokratska prava"

Po njegovim riječima, Hrvatska vjeruje da razvoj sigurnosne zajednice "počinje na vlastitom teritoriju i to kao prvo kroz razvoj dobrosusjedskih odnosa u našem dijelu europskog prostora".

"Naša politika je aktivna prema svim našim susjedima i zemljama u regiji. Kao članica NATO-a i buduća članica EU-a mi želimo da područje jugoistočne Europe postane sigurnije, razvijenije i stabilno uz poštivanje granica svih država i njihovog teritorijalnog integriteta gdje će ljudi slobodno razviti svoje nacionalne težnje i poštovati druge nacije i nacionalne manjine", istaknuo je Josipović. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 13:40:40
http://metro-portal.hr/josipovic-odrzao-govor-na-summitu-oess-a/52082/