Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 13:16:39
HVALEVRIJEDNO

Josipović odao počast žrtvama u Ahmićima

Došao sam odati počast žrtvama porukom da se ovakva strašna djela više nikad ne ponove, poruka je hrvatskog predsjednika iz Ahmića i Križančeva Sela

(Danijel Soldo/Cropix)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je posjetio Ahmiće i Križančevo Selo u središnjoj Bosni i ondje zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Mustafom Cerićem odao počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim tijekom ratnih sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane 1993.

"Došao sam odati počast žrtvama porukom da se ovakva strašna djela više nikad ne ponove", izjavio je predsjednik Josipović novinarima u Križančevu Selu. Istaknuo je kako mu je veliko ohrabrenje to što su mu se pridružile vjerske vođe i brojni političari iz obaju naroda.

"Svi smo se ovdje ujedinili u želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo nikad više", izjavio je kratko Josipović.

Kardinal Puljić zahvalio je hrvatskom predsjedniku jer je dolaskom u Ahmiće i Križančevo Selo iskazao poštovanje prema nevinim žrtvama.

"Zato sam i prihvatio poziv da i osobno izrazim poštovanje tim žrtvama. Smatram kako je došlo vrijeme da shvatimo da je sve te žrtve potrebno poštivati, posebno ako vjerujemo u život vječni i Božju pravdu", kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako bi svi u BiH trebali imati takvo stajalište prema žrtvama. "Na žalost, njihovih je groblja previše", kazao je vrhbosanski nadbiskup pozvavši da se pokojnici pamte, ali i poštuju.

Reis Cerić kazao je pak kako se osobnim primjerom postiže puno više nego riječima.

"Ovo je danas jedan od tih dana u BiH, kad smo se osobnim primjerom zauzeli za povjerenje i vraćanje povjerenja među ljudima, a okupili smo se na poziv predsjednika Josipovića", kazao je Mustafa Cerić.

Pritom je podsjetio koliko su Ahmići i Križančevo Selo bolni za Bošnjake, odnosno Hrvate.

"Želimo na ovaj način zatvoriti jednu ružnu stranicu u našim odnosima i otvoriti novu, koja bi trebala odisati (porukom) da neka vrata koja vode k Bosni iz Hrvatske treba zatvoriti, a neka vrata otvoriti. Bosna također treba otvoriti i neka svoja vrata prema Hrvatskoj, a neka zatvoriti, tako da susjedski odnosi između Hrvatske i BiH budu koriste svim ljudima", istaknuo je Cerić.

Zaključio je i to kako ljudima u BiH nekad treba poticaj dobre volje izvana da bi i sami bili dobri.

Dolazak predsjednika Josipovića te kardinala Puljića i reisa Cerića u Ahmiće odnosno Križančevo Selo pozdravili su brojni okupljeni mještani.

Posjet Ahmićima uslijedio je uoči 17. obljetnice masakra u kojemu su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. ubili 116 Bošnjaka. U Križančevu su Selu pak pripadnici Armije BiH 22. i 23. prosinca 1993. ubili 74 bojovnika HVO-a i hrvatska civila.

Iz središnje Bosne predsjednik Josipović otputovao je u Mostar. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 13:16:39
http://metro-portal.hr/josipovic-odao-pocast-zrtvama-u-ahmicima/37910/