Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2011. 23:02:47
EUROOPTIMIZAM

Josipović očekuje da će Hrvatska 2013. ući u EU

Josipović nije zabrinut zbog euroskepticizma u Hrvatskoj, vjeruje da ćemo u lipnju završiti pregovore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Hrvatska je u najvećoj mjeri postigla sve kriterije za ulazak u Europsku uniju i završetak pregovora, rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Dnevnik Nove TV i dodao da vjeruje kako će pregovori završiti u lipnju, prenosi Hina. 

Predsjednik smatra da za monitoring nema pravog razloga, no drži da će se vidjeti kako će se pregovori odvijati. Siguran je da se s ratifikacijom neće odugovlačiti iz političkih kalkulacija i ne sumnja u rezultat referenduma čemu, smatra, doprinos trebaju dati političke stranke koje su za EU i vlada. Vjeruje da će postupak ratifikacije biti gotov do kraja 2012. i da će Hrvatska početkom 2013. biti punopravna članica.

Komentirajući porast euroskeptika rekao je da postoji razočaranost trajanjem pregovora. "Znamo da su se na Hrvatskoj brusili i neki novi kvalitetniji kriteriji. A bilo je i dnevno političkih događaja koji su jačali euroskepticizam", kazao je i izrazio uvjerenje da će kad građani izađu na referendum prevladati razmišljanje o budućnosti.

Predsjednik se složio s guvernerom Željkom Rohatinskim koji je rekao da gospodarski rast treba biti veći.

"I ja bih volio da je on veći, procjene variraju između jedan i jedan i pol posto. To nije dovoljno da okrenemo novu stranicu. Naš posao reformi neće biti gotov završetkom pregovora i ulaskom u EU. Nas čekaju vrlo ozbiljni procesi restrukturiranja gospodarstva i društva, no ja sam optimist", kazao je.

"Godina nije izgubljena"

Predsjednik se nije složio s novinarskom tezom da je ova godina izgubljena jer su, smatra, neki temelji ipak postavljeni ali, dodao je, nije se dovoljno napravilo.

Upitan ima li optimizam premijerke Jadranke Kosor pokriće s obzirom da Hrvatska ima najsporiji gospodarski rast u Europi, Josipović je rekao da će optimizam imati pokriće kada se čvrsto zagrize u reforme. Na početku smo reformi, ono što je učinjeno tek je početak. Zagovaram još brže i odlučnije reforme, rekao je.

Vezano uz dostavljanje transkripata Josipović smatra da se treba utvrditi odgovornost ako ima dokaza da je netko radio mimo zakona, no, drži suštinskim da je Hrvatska morala surađivati i dati dokumentaciju.

Upitan brani li bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji se našao na udaru kritike nakon presude generalima i bi li postupio kao on, rekao je da bi dao sve dokaze iz Ureda predsjednika, poštujući proceduru.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini drži da je nužno ostvariti uvjete da sva tri naroda BiH osjete kao svoju domovinu, ali pretpostavka je da imaju jednake mogućnosti sudjelovanja u političkom životu.

07.05.2011. 23:02:47
http://metro-portal.hr/josipovic-ocekuje-da-ce-hrvatska-2013-uci-u-eu/58579/