Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2011. 13:22:35
DEMOKRATSKO PRAVO

Josipović: Mirni prosvjedi neće utjecati na naš ulazak u EU

Ustav jamči pravo na mirni prosvjed, kaže Josipović koji ne vjeruje da će se prosvjednima riješiti problemi u državi

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Bernard Covic / Cropix)

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je prosvjednike da svoje demokratsko pravo na prosvjed iskoriste mirno i u skladu sa zakonom, prenosi Hina. 

"Mirni prosvjedi neće utjecati na naš ulazak u Europsku uniju, a ako budu nemirni i onakvi kakvi ne bi trebali biti možda će smetati našem ulasku u EU", rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja o učestalim prosvjedima.

Ocijenio je da se njima vjerojatno neće riješiti svi problemi koje prosvjednici žele da se riješe, ali da je to dio demokracije, a Hrvatska je demokratska država. "Ustav jamči pravo na mirni prosvjed", kazao je predsjednik Josipović novinarima prilikom otvaranja tradicionalne 7. manifestacije maslinara i uljara.

Upitan da komentira činjenicu da se danas održava braniteljski prosvjed u Zagrebu dok su za to vrijeme predsjednik države i premijerka Jadranka Kosor u Splitu, Josipović je odgovorio da je njegov program mjesecima unaprijed poznat. "Večeras ću biti u Zagrebu, a pretpostavljam i predsjednica Vlade", rekao je.

Na pitanje stoji li politika iza organizacije prosvjeda, predsjednik Josipović odgovorio je kako je i sam prosvjed "nekakva politika što je normalno i što ne treba osuđivati". "Ima nešto što nije dobro, a to je kada se politizira, posebno ako je riječ o zlouporabi braniteljskih prosvjeda. Toga je bilo. Znamo da su jedna ili dvije stranke stajale iza toga, ali i to je demokracija", rekao je.

O mogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora kazao je da je to stvar parlamentarne većine. "Nije pozicija predsjednika ni da zaziva, ni da sprječava izbore. Prema tome kako se bude razvijala parlamentarna situacija tako će biti s izborima", dodao je predsjednik Josipović.

Na manifestaciji maslinara predstavljeno je preko 1000 uzoraka maslinovog ulja iz svih dijelova Hrvatske, te iz Crne Gore. Tijekom cjelodnevne manifestacije bit će održana predavanja, a u atriju hotela je postavljena foto-izložba Borisa Kragića "Masline Dalmacije". Na kraju će biti podjela medalja i nagrada za najbolja maslinova ulja, doznaje se od organizatora.

26.02.2011. 13:22:35
http://metro-portal.hr/josipovic-mirni-prosvjedi-nece-utjecati-na-nas-ulazak-u-eu/55835/