Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2010. 17:03:00
ON JE POČEO

Josipović: Milošević glavni krivac za zločine na prostoru bivše Jugoslavije

Moja politika je poziv svim vladama u regiji da se manje nadmeću u prošlosti i da počnu rješavati probleme ljudi, kazao je hrvatski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević, kazao je u četvrtak u Šibeniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Glavni krivac za sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević", rekao je Josipović komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s nedavnim Josipovićevim istupom u parlamentu BiH kazao da je Srbija "također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele".

Reagirajući na tu Jeremićevu ocjenu Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su "politike pogriješile u BiH".

"Mislim da je to svima jasno i ta moja izjava, koja nije bila mjerenje krivnje, bila je poticaj da se prestane nadmetati u prošlosti, da se nadmećemo u sadašnjosti i u budućnosti tko će više pridonijeti miru i posebno, a kada je riječ o Bosni i Hercegovini - ustroju BiH kao funkcionalne države jednakopravnih naroda", istaknuo je Josipović. Pri tomu je kazao kako je njegov istup u parlamentu BiH, osim što je bio njegov "skup dobrih želja Bosni i Hercegovini", bio je i "poticaj otvaranju pozicije hrvatskog naroda u BiH da u predstojećim ustavnim promjenama postigne svoju jednakopravnost".

"Moja politika, počevši od tog govora (u parlamentu BiH), i prije, a bit će i ubuduće, jest i poziv svim vladama u regiji da se manje nadmeću u prošlosti nego da rješavaju probleme ljudi", kazao je Josipović. Po Josipovićevim riječima otvorena pitanja koja imaju sve zemlje u regiji zaslužuju da se vlade bave njihovim rješavanjem "a da se manje licitira tko je što rekao i kako je izgledala neslavna prošlost". (hina/metro-portal)

06.05.2010. 17:03:00
http://metro-portal.hr/josipovic-milosevic-glavni-krivac-za-zlocine-na-prostoru-bivse-jugoslavije/39430/