Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2011. 14:08:18
ŠTRAJK U VEČERNJAKU

Josipović: Kolektivno pregovaranje važan je dio socijalnog dijaloga

Glavni povjerenik novinarskog sindikata u Večernjem listu Anton Filić, izjavio je da su predsjednika Josipovića upoznali sa situacijom u njihovu listu

Fotografija vijesti

"Nismo ni očekivali da će se predsjednik svrstati na jednu od strana, on tu mora zauzeti neutralnu poziciju. No, na razini načela bitno nam je bilo upoznati ga sa situacijom u Večernjem listu, te da se, u skladu s proklamiranim načelom pravednosti i u mjeri u kojoj može djelovati, zauzme da se u hrvatskom medijskom prostoru urede stvari na zakonit način", izjavio je Filić za Hinu.

Predsjednik je, dodao je, načelno zauzeo stav da je kolektivno pregovaranje izuzetno važno kao dio socijalnog dijaloga, a štrajkaši su ga upoznali i da su u 'Večernjak' pozvali inspekciju rada, kako zbog ometanja štrajka od strane poslodavca, tako i zbog neuređenog statusa honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca.

"Očekujemo da se konačno pojavi inspekcija rada i žao nam je da ona ne funkcionira. Ne moraju nam dati za pravo, ali moraju funkcionirati. Sve to ukazuje da nije riječ o slučajnosti, već da je na djelu trgovina između dijela vlasti i medijskih tajkuna, a na račun novinara i slobodnog novinarstva", rekao je Filić.

Ponovio je da će se štrajk, koji je počeo jučer, nastaviti sve do ispunjenja zahtjeva - potpisa novog ili produljenja važećeg kolektivnog ugovora te odustajanja poslodavca od drastičnog smanjenja materijalnih prava zaposlenika. "Očekuje nas dugotrajna borba da se novinari izbore za svoju poziciju, istražujući istinu, a ne kako im naloži poslodavac", naglasio je Filić.

Očekuje da će se sutrašnjoj prosvjednoj povorci, koja će u 11 sati krenuti od Novinarskog društva prema Večernjem listu, iz solidarnosti pridružiti velik broj novinara, ali i da će im potporu dati i građani. U tom je smislu kazao kako je štrajkašima drago što su im protuvladini prosvjednici sinoć pružili potporu te na isto pozvali i druge građane.

24.03.2011. 14:08:18
http://metro-portal.hr/josipovic-kolektivno-pregovaranje-vazan-je-dio-socijalnog-dijaloga/56899/