Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2010. 21:47:35
PLUS I MINUS

Josipović izvješće EK ocijenio pozitivnim

Predsjednik napominje da se još puno toga mora učiniti kako bi se okončali pregovori s EU

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Mehkek/Cropix )

Predsjednik Ivo Josipović primio je u utorak u Zagrebu šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena koji mu je predstavio dokumente danas prihvaćene u Bruxellesu, među kojima je i Izvješće o napretku RH, koje je hrvatski predsjednik ocijenio pozitivnim, priopćeno je iz njegova ureda.

Josipović je s posebnim zadovoljstvom prihvatio Izvješće koje smatra vrlo pozitivno intoniranim te drži da ono nedvosmisleno prepoznaje veliki napor uložen na prihvaćanju i provedbi pravne stečevine EU-a u hrvatskom društvu.

Ključni su izazovi Hrvatske u procesu pridruživanja vezani za prevladavanje i izlazak iz ekonomske krize, za jačanje vladavine prava, slobodu izražavanja, osiguravanje prava nacionalnih manjina, pomirbu i regionalnu suradnju. U velikom broju tih segmenata RH je napravila vidni iskorak. Međutim, Hrvatska prepoznaje potrebu daljnjeg napretka, sve do potpunog ispunjenja kriterija za ulazak u Europsku uniju, nastavlja se u priopćenju.

Izvješće između ostalog svjedoči i o odličnoj suradnji u procesu pregovaranja između Vlade RH i Europske komisije te država članica, a Josipović pozdravlja taj partnerski odnos i očekuje da će Hrvatska i EU učiniti sve potrebno da se proces dovrši u optimalnim vremenskim okvirima.

Predsjednik je također pozvao sva nadležna državna tijela na pojačani napor radi dovršenja reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te na osiguranje pretpostavki za puno poštivanje ljudskih prava svih građana Hrvatske. U tom kontekstu, Hrvatska će ispuniti preostale obaveze iz programa povratka izbjeglica i dalje raditi na unapređivanju zaštite manjina, te nastaviti punu suradnju sa sudom u Haagu. (hina/metro-portal)

09.11.2010. 21:47:35
http://metro-portal.hr/josipovic-izvjesce-ek-ocijenio-pozitivnim/50968/