Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 10:43:52
BIH MEDIJI:

Josipović i lideri iz BiH otvorili novu stranicu pomirenja i suradnje

Kao najvažniji doseg Josipovićeva posjeta navodi se poruka da će Hrvatska povratnicima jamčiti sigurnost

(Danijel Soldo / CROPIX)

Odavanje počasti svim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini tijekom proteklog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića toj zemlji važna je poruka da se zločini i ratna stradanja više nikad ne smiju dopustiti, ocjena je koju u ponedjeljak donosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova izvješćujući o prvom boravku jednog hrvatskog predsjednika na teritoriju sadašnje Republike Srpske.

Citirajući riječi predsjednika Josipovića koji je odajući počast hrvatskim civilima ubijenim u Briševu kazao kako je otvoren jedan novi početak jer je poslana poruka mira i ljubavi kao zaloga za buduće generacije, sarajevski "Dnevni avaz" konstatira kako je napokon odano dužno poštovanje svim nedužnim žrtvama proteklog rata.

List navodi i to kako je hrvatski predsjednik zadovoljan obećanjima što ih je nakon sastanka u Derventi dobio od predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika da će biti omogućen povratak svim prognanima koji se žele vratiti u prijeratne domove na području RS.

"Da se zlo ne ponovi", naslov je kojim je posjet i dosege posjeta hrvatskog predsjednika ocijenilo "Oslobođenje".

List ističe simobličnu važnost zajedničkog posjeta ključnih političara mjestima stradanja u proteklom ratu te zaključuje kako je poslana važna poruka pomirenja.

Komentirajući razgovore u Derventi, list ipak upozorava kako je stvarni povratak brojnih prognanika još daleko.

Banjolučke "Nezavisne novine" i "Glas Srpske" za koje se smatra da su bliske Dodikovoj vladi na naslovnicama također ističu činjenicu da su politički lideri zajedno odali počast žrtvama.

"Poklanjanjem srpskim, hrvatskim i bošnjačkim žrtvama na tri velika stratišta Ivo Josipović, Rajko Kuzmanović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić otvorili su novu stranicu u pomirenju i regionalnoj suradnji", ocjena je "Nezavisnih" dok "Glas" usto ističe i da "Dodik otvara put povratku Hrvata".

I mostarski "Dnevni list" kao najvažniji doseg Josipovićeva odlaska u Posavinu i Bosansku Krajinu navodi Dodikovu poruku da se Hrvati mogu vratiti i da će im vlasti RS jamčiti sigurnost.

31.05.2010. 10:43:52
http://metro-portal.hr/josipovic-i-lideri-iz-bih-otvorili-novu-stranicu-pomirenja-i-suradnje/41354/