Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2011. 20:25:00
HAAŠKI SUD JE UN-OV

Josipović: EU nije imala nikakve veze s presudom generalima

Svaka razumna analiza pokazat će da nije Europska unija donijela ove presude, tvrdi predsjednik Josipović

Josipović
Josipović (Cropix)

Europska unija nije imala nikakve neposredne veze s presudom, budući da je Haaški sud UN-ov, a ne sud Europske unije, rekao je predsjednik Ivo Josipović koji vjeruje da je pad potpore javnosti ulasku Hrvatske u EU prolazna pojava, piše Hina.

"Ove presude nisu donesene u okviru Europske unije, i ona s tim zapravo nema neposredne veze", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", komentirajući ankete po kojima se, nakon presude generalima, za ulazak Hrvatske u EU izjašnjava samo 23 posto građana. Svaka razumna analiza pokazat će da nije Europska unija donijela ove presude, kaže predsjednik, uvjeren te da će hrvatski građani, kada budu izašli na referendum, prepoznati sve prednosti koje donosi pristupanje Uniji.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska sada, nakon ovakvih presuda, preispita suradnju s Haaškim sudom, istaknuo je da bi takva odluka imala za posljedicu isključivanje Hrvatske iz međunarodne zajednice, te da on tomu neće dati potporu.

Istaknuo je i kako je po njegovim saznanjima hrvatska vlada dostavila obranama generala sve dokumente koje su tražile, što se, dodao je, može i lako provjeriti.

Podsjetio je kako smo u prošlosti, npr. u predmetu Blaškić, imali slučaj da je tadašnja vlast opstruirala Blaškićevu obranu, te da je onda došla druga vlada koja je iznijela sve tražene dokumente. Po onome što ja znam, mislim da je vlada u slučajevima generala Gotovine i Markača dala sve što su obrane tražile, rekao je Josipović.

"Presuda govori samo o individualnoj krivnji osoba koje su bile u postupku"

Upozorio je i kako presuda potvrđuje umiješanost Srbije u agresiju na Hrvatsku. Karakterizacija međunarodnog sukoba iz optužnice ukazuje da su snage Srba u "Krajini" bile kontrolirane iz Srbije, istaknuo je.

Ponovio je i neprihvatljivost kvalifikacije hrvatske obrane kao udruženog zločinačkog pothvata, rekavši da će "Hrvatska kao pravna država prihvatiti pravne aspekte presude, ali političke i povijesne aspekte teško može prihvatiti ako je ta interpretacija kriminalizacija cijelog Domovinskog rata".

Na novinarsko pitanje je li ova presuda na neki način i presuda bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru Gojku Šušku, ustvrdio je da je riječ o neugodnoj konstataciji, koja pogađa ne samo te dvije osobe iz hrvatske povijesti, već i neke druge osobe, ali, istaknuo je, presuda je uvijek individualna.

"Presuda govori samo o individualnoj krivnji osoba koje su bile u postupku, one osobe koje nisu bile u postupku, nisu suđene", rekao je Josipović.

Na pitanje je li zapisnik s Brijunskog sastanka, jedan od ključnih elemenata za presudu, dostavljen Haškom sudu na legalan način, podsjetio je da Hrvatska ima Ustavni zakon iz 1996. kojim se obvezala na punu suradnju sa Sudom.

Ono što se sada događa, predbacivanje ovome ili onome, ovoj ili onoj vladi što je surađivala s Haaškim sudom, nije dobro, poručio je.

Josipović se osvrnuo i na ocjenu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da će ovakve presude pridonijeti pomirenju u regiji. "Nisam siguran da ova presuda pridonosi pravednosti, ali sasvim sigurno nisu je donijeli ni EU ni Srbija, pa ne bi trebala utjecati na ono što je korist za obje države, Hrvatsku i Srbiju", rekao je Josipović, uvjeren da će se proces pomirenja sasvim sigurno nastaviti.

18.04.2011. 20:25:00
http://metro-portal.hr/josipovic-eu-nije-imala-nikakve-veze-s-presudom-generalima/57878/