Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2010. 13:35:23
KNAP ALI IPAK

Josipović čestitao Slovencima na dobroj i razumnoj odluci

Zadovoljstvo uspjehom slovenskog referenduma iskazao je i biši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

Josipović
Josipović (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozdravio je danas pozitivan ishod slovenskog referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom ocijenivši kako je to odluka koja Hrvatskoj, pa i cijeloj EU, otvara perspektivu proširenja.

"To je velika pobjeda one politike koja ide u smjeru EU. To je odluka koja s jedne strane Hrvatskoj, pa i cijeloj EU otvara perspektivu proširenja, a s druge strane to je novi poticaj rastućim pozitivnim odnosima Slovenije i Hrvatske. To je jačanje prijateljstva Slovenije i Hrvatske", rekao je danas Josipović novinarima nakon svečane tribine u povodu 10 godina djelovanja Transparency Internationala Hrvatska (TIH).

Josipović je čestitao Slovencima na "dobroj i razumnoj odluci". "Čestitam, kao što sam rekao u razgovoru sa slovenskim predsjednikom Tuerkom i premijerom Pahorom, čestitam Slovencima na dobroj odluci", dodao je.

Upitan nije li rezultat bio malo tijesan (za potvrdu odluke slovenskog parlamenta koji je 19. travnja ratificirao sporazum o arbitraži glasovalo je 51,46 posto birača izašlih na referendum, a 48,52 je glasovalo protiv), Josipović je odgovorio kako je to pitanje demokracije. "Knap ili ne knap, to je pitanje demokracije, a u demokraciji se odlučuje većinom glasova", ustvrdio je.

I Mesić zadovoljan

Zadovoljstvo uspjehom slovenskog referenduma iskazao je i biši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazavši kako je ishod dobar jer se "stvari moraju dalje kretati". No, nije zadovoljan rezultatom referenduma.

"Ipak sam smatrao i procjenjivao da će biti nešto bolji rezultat za. Ali, to je samo dokaz da je slovensko društvo dosta podvojeno kad je u pitanju odnos s Hrvatskom i kad je u pitanju rješenje spora koji imaju Hrvatska i Slovenija", ustvrdio je Mesić nakon tribine u Novinarskom domu.

"Bio bi problem da se ovo nije dogodilo, da su građani Slovenije bili protiv sporazuma o arbitraži jer bi Hrvatskoj preostao jedino zahtjev za sudovanjem pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu", ocijenio je. U tom bi slučaju, upozorio je Mesić, "na Europi i europskim mehanizmima bio veliki izazov da izvrše pritisak na Sloveniju da prihvati sudovanje u Haagu jer nije pristala na sudovanje pred arbitražnim sudom".

U budućnosti više ne očekuje probleme naglašavajući kako je hrvatski ulazak u EU važan "jer se otvaraju granice".

"Tada neće biti nikakvih barijera kako za hrvatske banke u Sloveniji, tako ni za slovenske banke i privredu koje onda mogu sasvim transparento djelovati u Hrvatskoj", rekao je Mesić.(hina/metro-portal)

07.06.2010. 13:35:23
http://metro-portal.hr/josipovic-cestitao-slovencima-na-dobroj-i-razumnoj-odluci/41966/