Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2011. 14:37:00
SC

Još tjedan dana do Ganz novog festivala

Ganz novi festival okreće se mlađoj populaciji te pokušava otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja etablirane

Novi koncept festivala u SC-u

Ganz novi festival još je jedan festival u nizu brojnih festivala koji nam se nude. Naravno da je drugačiji, posve novi. Osim što je ganz novi, predstavlja i ganz nova imena izvedbene umjetnosti, naglasila je producentica Silvija Stipanov. Ukratko, Ganz novi festival okreće se mlađoj populaciji te pokušava otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja etablirane, što je zapravo praksa većine hrvatskih festivala, dodala je pomoćnica ravnatelja za kulturu SC-a, Nataša Rajković.

U sklopu Ciklusa mladih belgijskih autora predstavit ćemo projekt „Sve i Ništa" autorice Leentje Vandenbussche koja se tijekom četverogodišnjeg istraživanja bavila temama Svega i Ničega te je naposljetku svoje destilirano iskustvo pretočila u dvije participativne predstave „Beckett je na svom mjestu" i „O (Sve je moguće / Sve je dobro)". Leentje će u Beckettu pokazati kako „Ništa" može biti Sve, a u predstavi „O (Sve je moguće / Sve je dobro)" kako je Sve zapravo (i doslovno) u našim rukama.

Odabrati rad o «čekanju», «ničemu», «svemu», «smrti», a uskoro i «nečemu», može se činiti čudnim, no za mene je to bio prirodan slijed događaja. Čitanje „U očekivanju Godota" Samuela Becketta bio je ključan trenutak za mene. Veza ljubavi/mržnje toliko me zaintrigirala da me odvela u Santiago de Compostela na hodočašće. Sporost i prolazak vremena nisu se činili tako snažnim do povratka kući. To mora da je bio utisak koji je Beckett izazvao kada je prvi put izveo U očekivanju Godota 1952. godine. Kako «ništa» može postati sveobuhvatno iskustvo. Slijedeći  tu logiku (takav je moj princip rada) propitivala sam može li se isto iskustvo postići iz suprotne perspektive. To je bio početak onog što se na kraju formiralo u O. Sve je moguće. Sve je u redu.  naglasila je Vandenbussche.

Halory Goerger, francuski performer i vizualni umjetnik koji radi na relaciji Francuska-Belgija, u svojoj predstavi „Métrage Variable" igra na ideju varijacije kako bi govorio o estetskim stavovima i zauzimanju estetskog stava. Umjetnost (odnosno ono od čega se umjetnost stvara, sama srž ideje) se u zadnje vrijeme teško nalazi. Čini se kako je većina nas traži na vrlo udaljenim mjestima. No, to je dobro. Uvijek mi je drago vidjeti da smo našli ples u kupusu, glazbu u zvuku trutova i kazalište u tvornici, dodao je Goerger.

Lilia Mestre, portugalska izvedbena umjetnica sa stalnom adresom u Bruxellesu, predstavit će svoj interaktivni zvučni performans „Live -in-room" u suradnji s Els Viaene koji istražuje mogućnosti kreiranja izvedbenog prostora kroz upotrebu zvukova i objekata, utječući na gledatelje bez da se uspostavi linearni narativ, prostor ili okvir ponašanja. Ciklus belgijskih autora kompletirati će vizualna predstava „Springville" belgijske multimedijske i kazališne umjetnice Miet Warlop kojom tvrdoglavo traži novi smjer ili svrhu predmetima koji su postali toliko poznati da se čini da su sve njihove mogućnosti iscrpljene. No, kao što ćete vidjeti, nisu.

Ganz novi kroz program „&TD u Rezidenciji" produkcijski je podržao nastajanje predstave Juliana Hetzela i Male Kline „Čudak i Riba: Pojačavajući potkožno". Na festivalu će biti prikazan njihov rad-u-nastajanju koji nas vraća natrag tijelu kao obećanoj zemlji.

Program je dodatno obogaćen reprizama predstava najuspješnijih hrvatskih mladih autora. Radi se o najnovijoj predstavi Olivera Frljića „Mrzim istinu!", &TD-ovoj europskoj koprodukciji „Žrtve zemljopisa 2 - Povratak žrtve" Mirana Kurspahića i Rone Žulj te jednom od najzanimljivijih recentnih hrvatskih glazbeno-scenskih djela „Vodoinstalater" Natalije Manojlović i Gordana Tudora.

Na ganz novom Reci više! unutar koncizne, unaprijed dogovorene i za sve sudionike identične forme niz mladih stručnjaka i kreativaca prezentirat će svoj rad. Neki od njih su Ivan Kralj, Julian Hetzel, Maja Šimić, Mala Kline, Miet Warlop, Saša Božić i Zvonimir Dobrović. Nigel Charnock prvi će puta u Hrvatskoj održati četverodnevnu radionicu čije ćete rezultate moći vidjeti posljednjeg dana festivala. Naravno očekuje vas i muzički program; festival će otvoriti riječki bend My Buddy Moose, a zatvoriti splitski bend Leut Magnetic, dok ćete svih ostalih večeri moći uživati u DJ programima u Atriju Teatra &TD.

01.09.2011. 14:37:00
http://metro-portal.hr/jos-tjedan-dana-do-ganz-novog-festivala/62779/