Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2012. 15:55:00
JOŠ IMA NADE

Još sedam ratifikacija, sedam šansi da ostanemo svoji

Karl Erjavec nedavno je izjavio da Slovenija neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU ako Hrvatska ne povuče punomoć za tužbe protiv Ljubljanske banke

Još imamo šanse izvući se i ne biti sitniš u džepu
Još imamo šanse izvući se i ne biti sitniš u džepu (Shutterstock)

U preostalih šest mjeseci do predviđenog ulaska Hrvatske u EU još sedam zemalja članica treba ratificirati pristupni ugovor, a samo iz jedne se najavljuju mogući problemi. U proteklih godinu dana pristupni ugovor je ratificiran u 20 zemalja članica i preostalo je još sedam - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Danska i Slovenija.

U nekim od tih zemalja postupak ratifikacije je pri kraju - Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, a dio preostalih će čekati završno izviješće o monitoringu za tri najvažnija poglavlja koje će Europska komisija objaviti sredinom ili u drugoj polovici ožujka sljedeće godine.

Da bi pristupni ugovor stupio na snagu moraju ga ratificirati sve države članice. Ni u jednoj se ne očekuju problemi oko ratifikacije osim u Sloveniji koja to povezuje s rješavanjem pitanja Ljubljanske banke.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je izjavio da Slovenija neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom ako Hrvatska ne povuče punomoć dvjema hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke.

23.12.2012. 15:55:00
http://metro-portal.hr/jos-sedam-ratifikacija-sedam-sansi-da-ostanemo-svoji/75589/