Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 16:56:12
ODLUKA 31. SVIBNJA

Još se ne zna koje će političare ispitati na suđenju u aferi Spice

Obrana je predložila ispitivanje desetak političara, a USKOK smatra da bi to bilo nepotrebno

Fotografija vijesti

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučit će 31. svibnja hoće li se na suđenju optuženima u aferi Spice, među brojnim svjedocima, ispitati i desetak političara, čije je svjedočenje predložila obrana, dok USKOK, neslužbeno se doznaje, smatra da njihova saznanja nisu bitna za postupak protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damir Polančeca i sedmorice suoptuženih piše Hina.

Doznaje se da se USKOK usprotivio gotovo svim prijedlozima obrane pa tako i onima da se na glavnoj raspravi u jednom od najopsežnijih slučajeva hrvatskog pravosuđa kao svjedoci pozovu zvučna politička imena.

Obrana je, među ostalim, zatražila da se na glavnoj raspravi koja bi trebala krenuti početkom lipnja ispitaju predsjednica vlade Jadranka Kosor, ministar gospodarstva Đuro Popijač, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, predsjednik HSS-a Josip Friščić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić te bivši predsjednici Republike i vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader.

No, USKOK navodno smatra da njihova svjedočenja ne bi pomogla u rasvjetljavanju optužbi da su se Polančec te Podravkini čelnici i njihovi poslovni partneri udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Odvjetnici osmorice optuženih poslijepodne nisu željeli komentirati USKOK-ovo očitovanje na njihove dokazne prijedloge ističući da opsežan podnesak još nisu detaljno proučili.

Na prvom pripremnom ročištu 2. svibnja obrana je predložila saslušanje više od 60 svjedoka koje su samostalno ispitali tijekom tzv. odvjetničke istrage. Istovremeno USKOK je predložio čak 115 svjedoka na koje je obrana uglavnom pristala.

Konačnu odluku o svjedocima te ostalim dokazima vijeće suca Siniše Pleše donijet će 31. svibnja kada će biti poznato počinje li suđenje u ovom slučaju već dan kasnije ili 6. lipnja kako se ranije spominjalo.

Uz Polančeca na optuženičkoj bi se klupi tada trebali nači bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varažinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

23.05.2011. 16:56:12
http://metro-portal.hr/jos-se-ne-zna-koje-ce-politicare-ispitati-na-sudjenju-u-aferi-spice/59180/