Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2018. 12:01:00
KINO PROGRAM

Još jedan tjedan u Kinoteci u društvu najboljih filmova iz prošle godine

Bježi!, Tri plakata izvan grada, Projekt Florida i Fantomska nit naslovi su ovotjednog repertoara Kinoteke

Svratite u Kinoteku
Svratite u Kinoteku (Arhiva)

Ako ste propustili pogledati neke od ovogodišnjih Oskarovaca, od utorka do subote kino Kinoteka prikazuje reprize filmova Tri plakata izvan grada, Projekt Florida i Fantomska nit, a za novi naslov ovotjednog kino-programa Bježi! rezervirana su dva termina.

Od kritike i publike hvaljeni redateljski debi Jordana Peelea Bježi! zastrašujuća je, napeta i crnim humorom prožeta priča, koja obrađuje temu rasizma na nov i svjež način. Mladi Afroamerikanac Chris sa svojom djevojkom Rose tijekom vikenda odlazi na udaljeno imanje kako bi se upoznao s njenim roditeljima, majkom Missy i ocem Deanom. Njihovo pretjerano uslužno ponašanje Chris u početku tumači kao nervozni pokušaj ublažavanja činjenice da se njihova kći zabavlja s tamnoputim mladićem, ali kako vikend odmiče, otkriva niz pojedinosti koje ga vode do zastrašujućih događaja koje nije mogao niti zamisliti. Triler-horor Bježi! u kinu Kinoteka gledamo u utorak, 3. travnja i u petak 6. travnja.

Srijeda 4. travnja donosi reprizu krimi-drame s "coenovskim" štihom Tri plakata izvan grada, koju potpisuje redatelj i scenarist Martin McDonagh (Sedam psihopata, Kriminalci na godišnjem). U okolici grada Ebbinga, u Missouriju, postavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes (Francis McDormand) proziva šerifa Williama Willoughbyja da nije ništa poduzeo kako bi pronašao ubojicu njene kćeri. Cijela se situacija dodatno zakomplicira kada se u sukob između šerifa i Mildred upetlja Willoughbyev nasilni zamjenik Jason Dixon. Dixona u filmu tumači Sam Rockwell koji je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Projekt Florida, topao i životan pogled na djetinjstvo u režiji Seana Bakera na rasporedu je u četvrtak 5. travnja. Radnja filma smještena je na razmeđi autocesta koje okružuju Disneyjev park na Floridi, a prati šestogodišnju Moonee (Brooklynn Prince) i njezinu buntovnu majku Halley (Bria Vinaite). Njih dvije žive u motelu Magični dvorac kojim upravlja Bobby (Willem Dafoe), a čiji kruti vanjski izgled skriva njegov karakter prepun ljubaznosti i suosjećanja. Dok bezbrižno uživa u ljetnim avanturama Moonee nije niti svjesna da njezinu delikatnu fantaziju o životu održava težak rad i žrtva njezine majke, koja je prisiljena istraživati sve opasnije mogućnosti zarade. Willem Dafoe proglašen je najboljim sporednim glumcem od strane udruženja kritičara New Yorka, Los Angelesa, Detroita, Bostona, Chicaga, San Francisca a u istoj kategoriji bio je nominiran i za Oscara.

Subota 7. travnja rezervirana je za dramu Fantomska nit, kojom nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na filmu Bit će krvi (2007.). Radnja filma smještena je u svijet mode Londona 1950-ih, a prati beskompromisnog krojača i dizajnera Reynoldsa Woodcocka od kojeg je naručen dizajn haljina za članove visokog društva i kraljevske obitelji. Paralelno u Woodcockov život ulazi mlada i tvrdoglava Alma koja mu značajno mijenja životni ritam. 

Subotnja matineja donosi animirano - igrani film Petar Zecimir, ekranizaciju poznate serije knjiga engleske spisateljice Beatrix Potter. Priča o Petru Zecimiru počinje tako što Petar i njegova cijela obitelj preuzmu farmu starog gospodina Gregorca te ju počnu uništavati praveći nered. Kada na farmu po svoje nasljedstvo dođe mlađi i daleko bistriji gospodin Tomica Gregorec, za Petra to znači samo dodatni izazov. Rivalstvo Petra Zecimira i mladog Tomice odvest će ih u veliku avanturu daleko izvan njihove idilične jezerske četvrti ravno u prometnu londonsku podzemnu željeznicu pa sve do opasnih ulica grada i natrag. Ali na kraju, Petar mora shvatiti da mrkva i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i obitelj.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.  

03.04.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/jos-jedan-tjedan-u-kinoteci-u-drustvu-najboljih-filmova-iz-prosle-godine/111285/