Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 22:34:39
UKRADENI OKUPACIJOM

Jordan od Kanade traži da Izraelu zaplijeni Svitke s Mrtvog mora

Tvrdnja da ti svici pripadaju Izraelu nelegitimna je baš kao i okupacija Jeruzalema, poručila je jordanska ministrica turizma i starina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Jordan je zatražio da Kanada zaplijeni dvije tisuće godina stare Svitke s Mrtvoga mora koje Izrael upravo izlaže u Kraljevskom muzeju Ontarija u Torontu, prenose u utorak mediji izjavu jordanske ministrice turizma i starina Mahe Hatib.

"Vlada je preko ministarstva vanjskih poslova zatražila od Kanade da preuzme svitke", rekla je Hatib za Jordan Times.

Pozvala se na Haašku konvenciju o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba, iz 1954., koje su potpisnice i Jordan i Kanada.

Ministrica Hatib rekla je da je Izrael uzeo predmete iz muzeja u Istočnom Jeruzalemu koji je pod jordanskom vlašću, a židovska ga je država zauzela bliskoistočnim ratom 1967. godine.

"Tvrdnja da ti svici pripadaju Izraelu nelegitimna je baš kao i okupacija Jeruzalema", rekla je Hatib i naglasila da njezina vlada ima dokaze da svici pripadaju Jordanu.

"Imamo dokumente koji dokazuju da smo mi te svitke kupili od beduina koji su živjeli na području sjeverozapadno od Mrtvoga mora i koji su ih pronašli", rekla je.

I Palestinska je samouprava više puta tražila te svitke. Direktor palestinskoga ministarstva za starine i kulturno nasljeđe Hamdan Taha izjavio je da su oni "integralni dio palestinskoga nasljeđa".

Na internetskoj stranici muzeja u Ontariju piše kako su svici s Mrtvoga mora jedno od najvećih arheoloških otkrića prošloga stoljeća. U njima su najstariji pisani tekstovi iz Staroga zavjeta na hebrejskome te mnogo drugih manje poznatih tekstova. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 22:34:39
http://metro-portal.hr/jordan-od-kanade-trazi-da-izraelu-zaplijeni-svitke-s-mrtvog-mora/30071/