Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 20:50:05
KUMRANSKI SPISI

Jordan od Izraela traži povrat svitaka s Mrtvog mora

U lipnju 1967., tijekom Šestodnevnog rata, spisi su navodno ukradeni iz muzeja u Istočnom Jeruzalemu

Pećina u kojoj su svici pronađeni
Pećina u kojoj su svici pronađeni (Wikipedia)
Jordan je podnio tužbu UNESCO-u kako bi povratio senzacionalne svitke s Mrtvog mora (Kumranski spisi) koje je tijekom Šestodnevnog rata 1967. prisvojio Izrael, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik jordanske vlade.

"Vlada je podnijela tužbu pri UNESCO-u jer ti spisi pripadaju Jordanu", kazao je Rafea Harahsheh, zadužen za starine i baštinu, objasnivši da je njegova zemlja priložila pravne dokumente koji dokazuju da je Jordan vlasnik svitaka s Mrtvog mora. "Učinit ćemo sve da bismo vratili naše blago. Krađa naših starina predstavlja kršenje međunarodnih ugovora", dodao je Harahsheh.

Prema njegovim riječima, Izrael je u lipnju 1967., tijekom Šestodnevnog rata, ukrao te spise iz muzeja u Istočnom Jeruzalemu. Prve svitke s Mrtvog mora, jednog od najvećih arheoloških otkrića 20. stoljeća, slučajno je 1947. otkrio beduin tragajući u spilji za izgubljenom kozom.

Otkriveni su u 11 spilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Kirbet Kumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora. U spiljama iznad Mrtvog mora pronađeno je ukupno više od 950 fragmenata. Neki su bili u glinenim vrčevima, neki postavljeni na stoliće, što je arheolozima i teolozima pružilo neprocjenjive podatke o podrijetlu kršćanstva i judaizma.

Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja pošto sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih prije 100. pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog hrama Judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu. Ovi spisi većinom datiraju između 150. pr. Kr. i 70 nakon Kr. Svici se pripisuju vjerskoj židovskoj zajednici Esena. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 20:50:05
http://metro-portal.hr/jordan-od-izraela-trazi-povrat-svitaka-s-mrtvog-mora/30472/