Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2012. 20:52:06
1941-2012

Jon Lord umro u 71. godini života

Lord je ima vrlo široke utjecaje koji su išli od klasike pa sve do bluesa i jazza, a u svoje sviranje je dodavao i određeni rock žar

Jon Lord umro je nakon borbe sa rakom gušterače
Jon Lord umro je nakon borbe sa rakom gušterače (jonlord.org)

Jon Lord, bivši klavijaturist Deep Purplea, preminuo je u 71. Godini.

Lord, suautor mnogih od poznatijih pjesma benda poput Smoke on the Water, primao je terapiju za rak gušterače od kolovoza 2011 godine. Umro je u ponedjeljak u London Clinic, okružen s obitelji. „Jon prelazi iz Tame u Svjetlo" glasila je jedna izjava.

Jon Lord je bio jedan od osnivača Deep Purplea 1968. godine te je u toku svoje karijere svirao i sa grupom Whitesnake. Imao je vrlo široke utjecaje koji su išli od klasike pa sve do bluesa i jazza, a u svoje sviranje je dodavao i određeni rock žar.

Rođen u Leicesteru, Engleskoj, Lord je već u ranoj dobi naučio svirati klasični klavir, ali je prešao na rock'n'roll nakon što je vidio izvedbu Jerry Lee Lewisa. Kao mladić je radio i kao session muzičar te je trebao čak i svirati klavir na prvom hitu grupe The Kinks - You Really Got Me.

U to vrijeme, na jednom drugom projektu, upoznao je Ritchie Blackmorea te je prva inkarnacija Deep Purplea stvorena. U početku Deep Purple nije bio grupa kakvu je svi poznaju već su dijelom graničili s klasikom, što dokazuje njihov uradak iz 1969 koji su izveli sa Royal Philharmonic Orchestra: Concerto for Group and Orchestra.

Početkom 70-ih grupa je rafinirala svoj heavz rock stil i ubrzo je pronašla veliku publiku za svoje prve albume, Deep Purple in Rock i Machine Head. Jon Lord je ostao sa grupom i kroz njene različite postave sve do 2002 godine kad je napokon otišao. U zadnje vrijeme bavio se i klasičnom glazbom sa 30-om obljetnicom svog prvijenca, Conerto for Group and Orchestra.

16.07.2012. 20:52:06
http://metro-portal.hr/jon-lord-umro-u-71-godini-zivota/72652/