Metro-portal.hr

objavljeno 13.12.2019. 08:01:00
BREXIT, GO!

Johnson pobijedio na izborima

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz EU

Parlament je njegov...
Parlament je njegov... (Arhiva)

Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su najmanje 326 mandata na izborima u Velikoj Britaniji, što je dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer.

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz EU.

Laburistička stranka ostvarila je možda i najgori rezultat otprije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost.

John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona, ako se rezultati pokažu točnima te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja siječnja 2020. godine.

Francuska je u četvrtak navečer, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu.

Pobjeda konzervativaca će "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

Drugi čovjek britanskih laburista John McDonnell ocijenio je u četvrtak "krajnje razočaravajućim" težak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, potvrdi li se konačnim rezultatima, pripisavši ga "zamoru Brexitom" u vezi s kojim su laburisti bili neodlučni.

"Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim", rekao je McDonnell za Sky News, komentirajući izlazne ankete.

 

13.12.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/johnson-pobijedio-na-izborima/122475/