Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 19:52:36
BIJELI ILI VOĆNI

Jogurtom do vitke linije

Jogurt je vrlo važna namirnica koja potiče prirodnu ravnotežu organizma, a u voćnoj varijanti može biti i izvrsna zamjena za nešto slatko

(Dreamstime)

Pitate se kako malim promjenama možete poboljšati svoje zdravlje i pritom izgubiti višak kilograma? Jedna od namirnica koja vam u tome može pomoći svakako je jogurt. To naravno ne znači da ćete samo pomoću jogurta osigurati vitku liniju - ni u čemu ne valja pretjerivati, pa sljedeće savjete samo ukomponirajte u vaš (zdrav) jelovnik.

Jogurti sadrže probiotičke mikroorganizme i spadaju u najkorisnije namirnice ako ste na dijeti. Bakterije mliječnog kvasca pomažu u održavanju zdrave probave. Prilikom mršavljenja često može doći do zatvora i u tome pomažu upravo bijeli jogurti koji su izvor kvalitetnih vitamina i minerala, prije svega kalcija. Apsorpcija kalcija snižava i količinu masti u tijelu.

Jogurt može biti i izvrsna zamjena za nešto slatko. Ako imate neizdrživu želju za nečim čokoladnim ili šećernim, umjesto toga pojedite zdrav i ukusan voćni jogurt.

Pritom obavezno čitajte deklaracije, jer možete kupiti ukusan jogurt koji ima malo kalorija, ali ima i onih s prevelikom količinom štetnih tvari.

Voćni jogurti često sadrže puno šećera, ne samo iz voća, već je šećer i dodan. Nažalost, često na ambalaži ne piše koliko je u jogurtu šećera iz voća, a koliko je onog manje zdravog, odnosno nadodanog.

Osim podatka o energetskoj vrijednosti voćnih jogurta, obratite pozornost i na udio samog voća. I tu ćete naići na velike razlike - neki imaju 40 posto voća, a neki tek osam posto. S većim udjelom voća dobit ćete i veću porciju vlakana koja su vrlo važna ako držite dijetu.

Zamka može biti i veliko pakiranje koje sa sobom nosi i više kalorija. Bolja je zato varijanta ako sami napravite voćni jogurt - u običan bijeli samo dodajte svježe voće po želji. 

07.01.2010. 19:52:36
http://metro-portal.hr/jogurtom-do-vitke-linije/30202/