Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2019. 15:01:00
SJAJNO!

Jogurt i vlakna u službi zdravlja

Prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava

Vlakna i jogurt - čarobna kombinacija
Vlakna i jogurt - čarobna kombinacija (Shutterstock)

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology.

Znanstvenici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava, piše portal Science Daily.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 milijuna odraslih osoba iz Sjedinjenih Država te iz europskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.

Sudionici studije bili su podijeljeni u pet skupina, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.

Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa skupinom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

"Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim udjelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autorica studije, dr. znanosti Xiao-Ou Shu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

"Tu smo inverznu povezanost zamijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla", dodala je znanstvenica.

Shu je kazala da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (prebiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te jamče zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način.

05.11.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/jogurt-i-vlakna-u-sluzbi-zdravlja/121739/