Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 22:40:21
JESTE LI ZNALI?

Jogging poboljšava vaše pamćenje

Znanstvenici su pokazali da trčanje nije korisno samo za vitku liniju. Trčite nekoliko puta tjedno i osigurat ćete si bolje pamćenje

(Wikipedia)

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cambridge pokazalo je da trčanje potiče rast stotina tisuća novih moždanih stanica u području mozga koje je povezano s formiranjem i prisjećanjem uspomena.

Znanstvenici su ispitivali dvije grupe miševa - jedna je imala neograničen pristup kotaču koji se okreće, a druga grupa bila je kontrolna.

Miševe su smjestili ispred kompjuterskog ekrana koji je prikazivao dva identična kvadrata, jedan pored drugog. Ako su miševi nosom gurkali lijevo postavljeni kvadrat, za nagradu su dobili kocku šećera, a ako su gurkali onaj desni, nisu dobili ništa.

Nakon toga su podvrgnuti testu pamćenja u sklopu kojea su morali gurkati pravi kvadrat. Rezultati su pokazali da su miševi koji su trčali imali dvostruko bolji učinak na tom testu od kontrolne grupe koja nije trčala.

Bihevioralni neuroznanstvenik i voditelj studije Timothy Bussey za Guardian je rekao da ''svi znamo koliko vježbanje može biti dobro za zdrave funkcije mozga, no ova studija daje nam mehanizme za taj efekt''.

19.01.2010. 22:40:21
http://metro-portal.hr/jogging-poboljsava-vase-pamcenje/31025/