Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2011. 22:40:00
ŽELITE DIJETE?

Joga poze koje poboljšavaju plodnost

SLIKE - Joga je prirodno sredstvo za poboljšanje plodnosti i može povećati šanse zasnivanja obitelji

Joga
Joga (MWN)

Žensko tijelo mora biti fizički i psihički spremno za oplodnju i trudnoću. Vodeći uzroci neplodnosti su problemi s ovulacijom i infekcije, a dodatne poteškoće stvaraju godine, stres, hormoni i oštećenje jajovoda.

Učiteljica joge Jane Kersel upozorava da žene koje ne mogu zatrudnjeti sa svakim novim pokušajem postaju nervoznije što ih zapravo udaljava od željenog cilja. "Seks se svodi na pravljenje djece, partneri se emocionalno udaljavaju, a žene si stvaraju pritisak kojeg je teško izdržati", objašnjava Kersel.

Glavna korist od joge leži u opuštanju. Pomaže nam da otpustimo stres koji je značajan faktor neplodnosti. Mnogi parovi ne uspijevaju dobiti dijete kada se najviše trude, a uspiju kad prestanu pokušavati jer su tada opušteniji.

Neplodnost izaziva stres. Dolazi do lučenja kortizola, hormona stresa, koji u većim količinama može negativno utjecati na reproduktivnost. Disanje postaje plitko, u tijelo se uvlači strah. Stres tijelu signalizira da nije najbolje vrijeme za trudnoću, a proces opuštanja može pokrenuti upravo joga.

"Joga ne poznaje razliku između uma i tijela", objašnjava stručnjakinja za jogu dr. Robin Saraswati Tiberi čiji su tečajevi usmjereni na poboljšanje plodnosti. "Joga nas poziva da usporimo, vraća nas u ravnotežu, daje nam energiju. Vrlo je učinkovita u kombinaciji s in vitro oplodnjom", dodaje Tiberi.

Joga poze koje stimuliraju jajnike (od Stephanie Knutsson, Bodyism Yoga)

1. Setu Bandha Sarvangasana - podržani most
Lezite na pod, savinite koljena, zategnite trbušne mišiće. Udahnite te zajedno s izdahom podignite zdjelicu i stražnjicu. Bedra i stopala moraju biti međusobno paralelna. Spojite ruke ispod tijela kao na slici.

2. Baddha Konasana
Sjednite na pod i noge ispružite ravno ispred sebe. Izdahnite i savinite koljena, privucite pete bliže tijelu. Počnite polako spuštati koljena i spajati tabane, stopala pritom moraju ostati na tlu. Ne spuštajte koljena više nego što fizički možete. Kralježnicu držite ravno.

3. Noge na zidu (idealno za opuštanje)
Lezite na pod, noge oslonite na zid pri čemu bedra moraju biti što je moguće bliže zidu (tako da tvore kut od 90 stupnjeva). Nastavite mirno disati. Zadržite položaj nekoliko minuta, potom polako spustite noge.

Piše: Romina McGuinness, Metro World News
07.04.2011. 22:40:00
http://metro-portal.hr/joga-poze-koje-poboljsavaju-plodnost/57480/