Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2010. 23:07:00
SUĐENJE GODINE

Jocićevi biseri: Pukanić? Dotični gospodin mi nije poznat

Optuženik je istaknuo kako sa svojim kumom Slobodanom Đurovićem nikad nije razgovarao o Pukanićevu pisanju te da za tim nije imao potrebu

(CROPIX)
Sreten Jocić, optužen za organizaciju ubojstva suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, u srijedu je pred sudskim vijećem posebnog odjela Višeg suda u Beogradu izjavio kako za ubijenog Pukanića nije čuo nikad do uhićenja njegova kuma Slobodana Đurovića te da nikad prije nije pratio hrvatske medije.

Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, u nastavku iznošenja svoje obrane, odgovarajući na pitanja predsjedatelja sudskog vijeća Vladimira Vučinića, kazao je kako nikad nije čuo za medijsku kuću "Nacional", te da mu nije bio poznat "dotični gospodin", niti je li on dobar ili loš novinar.

"Hrvatske medije nisam pratio, niti sam čuo da postoji ta medijska kuća", naglasio je Jocić te dodao kako je Hrvatsku oduvijek smatrao "provincijskom državom", na što ga je sudac Vučinić prekinuo upozorivši ga da mu neće dopustiti vrijeđanje druge države.

Optuženik je, u nastavku suđenja njemu i još dvojici članova njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, dodao kako podupire medije i da ima mnogo prijatelja među novinarima te da ga "samo pisanje medija ne može dovesti na optuženičku klupu".

Istaknuo je kako sa svojim kumom Slobodanom Đurovićem nikad nije razgovarao o Pukanićevu pisanju te da za tim nije imao potrebu, kao i da nije imao nikakve spoznaje o atentatu na Pukanića. "Nisam znao ni za jednu fazu pripreme atentata i da sam išta znao, prijavio bih to tijelima progona", kazao je Jocić. Suđenje, započeto u utorak, prekinuto je završetkom saslušanja Jocića u okviru njegova očitovanja o zločinu koji mu se stavlja na teret. Postupak će, kako je najavio sudac Vučinić, biti nastavljen u četvrtak kad se očekuje očitovanje i saslušanje preostale dvojice optuženika.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

"Nisam znao ni za jednu fazu pripreme atentata i da sam išta znao, prijavio bih to tijelima progona", kazao je Jocić.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu. Oni se terete da su potom, kad je Pukanić skupa sa svojim suradnikom Nikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom. Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića. (hina/metro-portal)

21.04.2010. 23:07:00
http://metro-portal.hr/jocic-pukanic-doticni-gospodin-mi-nije-poznat/38393/