Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 14:52:51
IZREČENA PRESUDA

Jocić dobio 15 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo

Joca Amsterdam pred Višim je sudom u Beogradu osuđen zbog poticanja na ubojstvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

U obrazloženju presude sutkinja Maja Ilić rekla je kako je tijekom suđenja utvrđeno da je u srpnju 1995. godine Jocić nagovorio Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića zvanog Goksi, a tom prilikom stradala je i Marjanovićeva djevojka, dok su tri osobe ranjene, prenijela je srbijanska agencija "Beta".

U postupku za ubojstvo Pukanića i Franjića, suđenje Jociću i članovima njegove skupine optužene za taj zločin započelo je 20. travnja pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud).

U dosadašnjem tijeku postupka optuženici su, iznoseći svoju obranu, odbacili krivnju za djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, a nastavak suđenja najavljen je za 8. srpnja kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Oni se terete da su potom, kad je Pukanić skupa sa Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, a Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, u pritvoru je od kako je uhićen 31. svibnja 2009. u Beogradu.

Kuzmanović, također osumnjičenik za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić, kad ga je Hrvatskoj potkraj veljače izručila Bosna i Hercegovina pošto se u početku veljače predao tamošnjim vlastima. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 14:52:51
http://metro-portal.hr/jocic-dobio-15-godina-zatvora-zbog-poticanja-na-ubojstvo/41675/