Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 16:19:38
POČELO

Joci Amsterdamu u Beogradu se sudi za Pukanićevo ubojstvo

Suđenje se trebalo održati u posebnoj sudnici okružnog zatvora, no zbog velikog zanimanja medija održava se u zgradi posebnog suda

(Aleksandar Dimirijević/Cropix)

Suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam, i članovima njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića počelo je u utorak pred sudskim vijećem Posebnog odjela Višeg suda u Beogradu (Posebni sud) čitanjem optužnice.

Trojica optuženih dovedena su u 14 sati u zgradu suda. Nakon čitanja optužnice, svoju obranu počet će iznositi Sreten Jocić a očekuje se da će to trajati tri sata. Medija centar na beogradskom sudu prepun je novinara, a osim srbijanskih medija suđenje prati i veliki broj hrvatskih novinara.

Po prvotnom planu, suđenje se iz sigurnosnih razloga trebalo održati u posebnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora, no zbog velikog zanimanja medija održava se u zgradi posebnog suda.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, a Željko Milovanović uhićen je 31. svibnja 2009. u Beogradu. Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu dan prije Milovanovića.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić. Njega je Hrvatskoj potkraj veljače izručila Bosna i Hercegovina pošto se u početku veljače predao tamošnjim vlastima. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 16:19:38
http://metro-portal.hr/joci-amsterdamu-u-beogradu-se-sudi-za-pukanicevo-ubojstvo/38286/