Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2013. 19:04:00
HMM ...

Jesu li žene programirane za prejedanje?

Do sada je većina teorija pretpostavljala da je prejedanje kod žena posljedica psihološkog ili kulturološkog pritiska

Možda je ipak kriva biologija, a ne psihologija
Možda je ipak kriva biologija, a ne psihologija (Arhiva)

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da se natrpate preko svih granica, ostavljajući potpunu pustoš u hladnjaku. Muškarci se ne brinu pretjerano kad im se to dogodi, no ženama to nije drago.

Istraživanje je pokazalo da kod životinja postoje razlike među spolovima u prejedanju, jer su ženke u najvećem broju slučajeva te koje pustoše sve pred sobom, pa znanstvenici spekuliraju da su možda i ljudi podložni istoj razlici.

Naime, serija istraživanja dala je rezultate prema kojima žene imaju deset puta veću šansu za prejedanje od muškaraca, a i bitno češće su žrtve poremećaja prehrane. 

Do sada je većina teorija pretpostavljala da je prejedanje kod žena posljedica psihološkog ili kulturološkog pritiska, no prema ovom istraživanju tome pridonose i biološki uzroci, jer životinje ne poznaju takve vrste pritisaka. 

Znanstvenici smatraju da se radi o posebnom načinu umreženosti dijelova mozga koji su zaduženi za osjećaj nagrade, a istraživanje će se nastaviti kako bi se možda pronašli novi način pomoći osobama s poremećajima prehrane.

03.05.2013. 19:04:00
http://metro-portal.hr/jesu-li-zene-programirane-za-prejedanje/77919/