Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2013. 19:03:00
JUNKIE

Jeste li ovisnik o kavi?

Ako vam naslov zvuči malo pretjerano, pročitajte koji su simptomi ovisnosti o kavi pa razmislite još jednom

Mmm, taj opojni miris ovisnosti :)
Mmm, taj opojni miris ovisnosti :) (Shutterstock)

Jutarnja kava već svojim mirisom diže obožavatelje tog crnog napitka, a ispijanje upravo te prve dnevne većini ljubitelja je pravi mali ritual koji ne vole remetiti. Ono što ćete obično čuti od kavopija je izjava da ih kava budi i podiže.

E, tu je kvaka, jer je novo istraživanje pokazalo da kava zapravo ne diže, nego samo ublažava simptome kofeinske krize, što znači da se radi o ovisnosti. Naime, tijelo se već preko noći očisti od kofeina i dolazi do umora, tupe glavobolje i zaboravljivosti, što sve nestaje nakon prve jutarnje kave.

Kofein inače blokira djelovanje adenozina koji u normalnom okruženju usporava metabolizam, pa je nakon prve kave sve u našem tijelu stvarno prebačeno u višu brzinu. No, nakon što kofein izađe iz tijela, navali adenozin i dolazi umor, glavobolja, slabost i slične neugode. 

Adenozin širi krvne žile koje je kofein stisnuo, pa tako dolazi do glavobolja.

Ipak, kava ima vrlo mnogo pozitivnih učinaka, najprije kao vrlo snažan antioksidans, pa je savjet stručnjaka da se barem jedna kava preko dana zamijeni beskofeinskom, koja je i dalje puna antioksidansa.

20.06.2013. 19:03:00
http://metro-portal.hr/jeste-li-ovisnik-o-kavi/78844/