Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 22:38:58
TESTIRAJTE SE

Jeste li ovisni o Facebooku?

Čak 85 posto korisnika Facebooka posjećuje stranicu svaki dan, a kod nekih su zabilježeni simptomi koje imaju ovisnici o alkoholu i drogama

Fotografija vijesti

Nedavno istraživanje švedskih znanstvenika sa sveučilišta Göteborg pokazalo je da od tisuću korisnika Facebooka njih 85 posto posjećuje društvenu mrežu svaki dan, a polovica ispitanika odmah nakon paljenja računala odlazi na svoj profil.

Također je otkriveno da 50 posto volontera odlazi na Face kako bi bili informirani o najnovijim zbivanjima, dok je četvrtina prijavila kako osjećaju nelagodu ako redovito ne mogu posjećivati društvenu mrežu.    

Rezultati švedske studije ne bi bili neobični da znanstvenici s Harvarda nisu otkrili kako korištenje Facebooka aktivira u mozgu iste centre za nagradu kao što to čine droge, seks, novac, hrana i alkohol.

Kako bi se odvojili kukolji od žita, odnosno raspoznale osobe koje su opasno "navučene" na Facebook od onih koji koriste društvenu mrežu na zdraviji način, norveški psiholozi sa sveučilišta Bergen osmislili su jednostavan upitnik o ovisnosti.

Bergen Facebook skala ovisnosti testirana je na 423 studenta, a rezultati su pokazali da su adolescenti i žene najrizičnija skupina. Također, otkriveno je da ovisnost najčešća među tjeskobnim i društveno nesigurnim osobama jer one rađe komuniciraju neposrednim putem preko interneta, nego osobno "lice u lice".

S druge strane, osoba koje su ekstrovertne, organizirane i ambiciozne, a ipak provode puno vremena na Facebooku, nisu podložne stvaranju ovisnost o društvenoj mreži.

Jeste li ovisni o Facebooku možete provjeriti ocjenjujući slijedeće tvrdnje sa: 1 - Vrlo rijetko, 2 - Rijetko, 3 - Ponekada, 4 - Često, 5 - Vrlo često.

- Puno vremena provodite razmišljajući o Facebooku te što ćete na njemu objaviti.

- Osjećate potrebu da koristite Facebook sve češće i češće.

- Facebook vam služi za odvraćanje pažnje s osobnih problema.

- Pokušali ste smanjiti korištenje ili u potpunosti ugasiti Facebook, no podbacili ste.

- Kada niste u mogućnosti ili vam je zabranjen pristup Facebooku u vama se javlja određena doza uznemirenost.

- Korištenje Facebooka imalo je negativne posljedice na vaš posao ili uspjeh u školi/fakultetu.   

Ako ste odgovorili sa "često (4)" ili "vrlo često (5)" na najmanje četiri od šest navedenih izjava to bi moglo značiti da ste ovisni o Facebooku.

08.05.2012. 22:38:58
http://metro-portal.hr/jeste-li-ovisni-o-facebooku/70791/