Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2012. 18:37:07
OSOBNE INFORMACIJE

Jeste li otežali Googleu da zauvijek sačuva vaše osobne podatke?

S 1. ožujkom stupaju na snagu nova pravila o privatnosti, a to znači da će Google objediniti i zauvijek sačuvati sve vaše osobne podatke, a mi vam donosimo kako im otežati posao

Fotografija vijesti

Za nekoliko dana, točnije 1. ožujka, Google počinje s implementacijom svoje nove, jedinstvene politike zaštite privatnosti (privacy policy) koja će utjecati na sve podatke koje je stranica prikupila o vama prije ožujka, te na sve vaše osobne informacije u budućnosti, piše Electronic Frontier Foundation.

Naime, do sada je Google vašu povijest pregledavanja (Web History), stranice koje ste posjetili ili tražili putem Google tražilice, ograđivao od ostalih svojih proizvoda - gmaila, Google Plusa i YouTubea, no od početka ožujka sve te informacije će se skladištiti na jednom mjestu i to zauvijek.

Razdvojenost podataka je vrlo važna jer vaša povijest pregledavanja može otkriti najintimnije stvari o vama poput gdje točno živite, koji su vaši životni interesi, dob, seksualnu orijentaciju, religiju, potencijalne zdravstvene probleme, broj kartica, i još puno toga.

Zar uistinu želite da netko zna sve o vama?

Ako želite donekle otežati Googleu prikupljanje i kombiniranje podataka pobrišite svu povijest pregledavanja i zabranite buduća spremanja osjetljivih osobnih informacija.

Evo kako to možete učiniti:

1. Prijavite se na vaš Google račun.

2. U tražilicu utipkajte https://www.google.com/history

3. Pritisnite "Ukloni svu Web-povijest" ili  "Remove all Web History"

4. Stisnite "Uredu" ili "Ok"

Brisanje povijesti pregledavanja također pauzira sva buduća spremanja podataka.

Morate imati na umu da brisanje povijesti pregledavanja neće spriječiti Google da prikuplja i čuva podatke o vama za svoju internu upotrebu. Također, ti prikupljeni podaci mogu biti predani organima pravosuđa, naravno ako imaju nalog.

Kada je uključena opcija spremanja povijesti pregledavanja Google može čuvati vaše podatke u nedogled, a kada je ta opcija isključena onda nakon 18 mjeseci te prikupljene informacije postaju parcijalno anonimne.  

23.02.2012. 18:37:07
http://metro-portal.hr/jeste-li-otezali-google-da-zauvijek-sacuva-vase-osobne-podatke/68531/