Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2012. 18:34:00
ZANIMLJIVO

Jeste li čuli za prijateljstvo s povlasticama?

Sjećate se Seinfelda i Elaine i njihovih povremenih izleta u seks - eto to je prijateljstvo s povlasticama

Oni su to imali ...
Oni su to imali ... (Arhiva)

U američkoj studentskoj populaciji čak 60 posto ispitanika tvrdi da su barem jednom u životu imali prijatelja sa seksualnim povlasticama. Usprkos standardnom mišljenju da ovakav aranžman ne odgovara ženama, njih čak 63 posto izjavljuje da bi se u usputni seks radije upustilo s prijateljem nego sa strancem.

Nije ni čudno, uzmemo li u obzir po čemu se sve ovakav aranžman razlikuje od usputne afere za jednu noć: on podrazumijeva uzajamno poštovanje, pa čak i određenu mjeru emocionalne predanosti i može imati vrlo dug rok trajanja. Preko 80 posto ljudi koji se nalaze u takvim vezama kaže da ne očekuje da se veza razvije u nešto više.

Međutim, među onima koji to očekuju, ipak ima više žena nego muškaraca: 18 posto žena od prijateljstva s povlasticama očekuje da se razvije u predanu, romantičnu vezu, dok to isto očekuje svega tri posto muškaraca. Znanstvenici su ispitali motive koje žene imaju za upuštanje u ovakvu neobavezujuću seksualnu vezu s prijateljima ili poznanicima.

Pokazalo se da se u najvećem broju slučajeva stvarno radi o uzajamnom pružanju tjelesnog zadovoljstva. Žene u ovakvim vezama obično kažu da imaju potrebu za seksualnim zadovoljstvom, a da im seks s prijateljem odgovara jer se u takvoj kombinaciji osjećaju sigurno i opušteno i da imaju više povjerenja u prijatelja nego što mogu vjerovati strancu.

Mnoge od njih kažu i da im je ovakav oblik zadovoljavanja potreba draži od ozbiljne romantične veze jer ih lišava obaveza, kompleksa i problema koji uz takvu vezu obično idu. Većina ispitanih žena ipak ne smatra da im je ovakav aranžman zamjena za ozbiljnu, romantičnu vezu: prijateljstva s povlasticama obično se događaju u nekom prijelaznom razdoblju između dvije ozbiljne veze ili u nekim slučajevima kao seksualni nadomjestak uz već postojeću dugoročnu vezu.

Osobe koje imaju iskustva s takvim vezama također često spominju i njihove nedostatke, poput upropaštenog prijateljstva ili opasnosti da se jedan od partnera zaljubi u drugog, koji pak ne želi od prijatelja s povlasticama prerasti u dečka/djevojku bez povlastica. 

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

13.09.2012. 18:34:00
http://metro-portal.hr/jeste-li-culi-za-prijateljstvo-s-povlasticama/57788/