Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 12:18:02
U SLUČAJU OKUPACIJE

Jemenski vjerski vođe pozvali na džihad

Sve je više naznaka da bi Jemen mogao postati sljedeća američka meta u "ratu protiv terorizma"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

"Ukoliko ijedna strana sila inzistira na agresiji ili izvrši invaziju na našu zemlju, dužnost je muslimana da se odazove džihadu", priopćenje je jemenskog vijeća klerika potpisano od strane 150 vjerskih vođa i objavljeno u četvrtak.

Fetva jemenskih klerika stigla je dan nakon što je američki senator Carl Levin pozvao Washington da "razmisli o napadima" bespilotnim letjelicama na jemenskom teritoriju, javlja iranska agencija Press TV.

Sjeverni Jemen već je neko vrijeme poprište žestokih sukoba između vladinih snaga, potpomognutih vojskom Saudijske Arabije, i Houtija, pobunjenika koji traže veća prava za šijitsku manjinu u zemlji.

Vijeće klerika poziv na džihad je objavilo u trenucima dok mogućnost američke vojne intervencije u Jemenu postaje sve realnija. SAD već provodi napade iz zraka na teritoriju južnog Jemena, a naziva ih "lovom na teroriste al-Kaide".

Senator Levin, inače demokrat iz Michigana, pozvao je na razmatranje zračnih napada i diverzantskih operacija kako bi se režimu u Sani pomoglo u "suzbijanju prijetnje koju predstavljaju borci al-Kaide".

Problematika jemenske situacije veća uzme li se u obzir da tamošnji državni režim blisko surađuje sa Saudijskom Arabijom koja je američki saveznik, dok pobunjenike koje američka strana klasificira kao al-Kaidine teroriste, podržava Iran.

Istovremeno se s druge strane Adenskog zaljeva, koji je nedavno postao centar međunarodne borbe protiv pirata, nalazi Somalija u kojoj traje sukob pojedinih islamističkih grupacija s vlastima kojima također potpomaže SAD, a prema nekim izvještajima u toj su zemlji već prisutne pojedine američke vojne, ali i privatne grupacije zadužene za "poslove osiguranja".

15.01.2010. 12:18:02
http://metro-portal.hr/jemenski-vjerski-vodje-pozvali-na-dzihad/30736/