Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 18:09:26
UPOZORENJE

Jemen objavio rat protiv Al-Qaide

Jemen je pod velikim pritiskom otkako su s njegova teritorija islamistički teroristi pojačali napade na interese SAD-a i Saudijske Arabije

(Arhiva)

Jemen je u četvrtak objavio rat protiv Al-Qaide i pozvao stanovništvo u pomoć uz upozorenje da ne smije pomagati teroristima, a islamski kler zaprijetio je da će pozvati narod u džihad odluči li intervenirati neka strana vojska.

"Rat sigurnosnih snaga protiv elemenata Al-Qaide otvoren je posvuda i u svakom trenutku u kojem naiđemo na takve elemente", objavilo je glasilo jemenskog ministarstva obrane.

Jemen je pod velikim pritiskom da protjera borce Al-Qaide otkako su upravo s njegova teritorija islamistički teroristi pojačali napade na interese Sjedinjenih Država i njezine glavne saveznice, Jemenu susjedne Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte.

"Upozoravamo građane neka ne pokušavaju skrivati bilo koje elemente Al-Qaide, pozivamo ih na suradnju sa sigurnosnim aparatom", navodi ministarstvo obrane.

Analitičari procjenjuju da će vlastima trebati mnogo više od vojne pomoći kako bi spriječile bujanje terorističkih ćelija u najsiromašnijoj arapskoj zemlji čije bi se 23-milijunsko stanovništvo moglo udvostručiti za 20 godina i dovesti do socijalnog usijanja.

Jemen zato računa na stranu financijsku, sigurnosnu i obavještajnu pomoć.

Međutim, skupina islamskih klerika pozvala je u džihad (sveti rat) "ako netko iz inozemstva počne neprijateljstvo, napad ili vojnu ili sigurnosnu intervenciju na Jemen", stoji u priopćenju s potpisom 150 klerika. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 18:09:26
http://metro-portal.hr/jemen-objavio-rat-protiv-al-qaide/30690/