Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2011. 08:42:29
T-MOBILE INMUSIC

Jello Biafra na T-Mobile INmusic festivalu

Istaknuti član Zelene stranke i bivši pjevač punk grupe Dead Kennedys, Jello Biafra nastupit će na T-Mobile INmusic festivalu

Jello Biafra stiže na Jarun
Jello Biafra stiže na Jarun (T-Mobile INmusic)

Jedno od najutjecajnijih imena hard-core/punk scene, anarhist, politički aktivist, spoken word pjesnik, istaknuti član Zelene stranke i bivši pjevač punk grupe Dead Kennedys, Jello Biafra nastupit će na T-Mobile INmusic festivalu. Nakon izvrsnog koncerta održanog prošle godine u Zagrebu, Jello Biafra i Guantanamo School of Medicine zažarit će atmosferu T-Mobile INmusica i počastiti sve posjetitelje još jednim žestokim nastupom.

Glazbenu karijeru započinje 1978. kada napušta fakultet i javlja se na oglas gitarista East Bay Raya s kojim oformljuje legendarne Dead Kennedys. Uskoro pokreće vlastitu etiketu Alternative Tentacles na kojoj obljavljuju prvu u nizu političkih pjesama "California Uber Alles", kojim kritiziraju tadašnjeg guvernera Kalifornije Jerryja Browna.

Ubrzo slijede i ostali veliki hitovi poput "Holiday in Cambodia", "Kill the Poor", "Too Drunk to Fuck", koji zadobivaju ogromnu pažnju u Americi i u Europi. Zahvaljujući oštrim, satiričnim i politički angažiranim pjesmama u kojima se Biafra bespoštedno obrušava na sve i svakoga, bend se brzo pozicionirao kao ključno, a po nekima i najopasnije ime hard-core scene.

Treći album, "Frankenchrist" 1985. izaziva brojne kontorverze zbog provokativnog postera "Penis Landscape," švicarskog umjetnika H. R. Gigera, zbog čega je protiv benda podignuta tužba koja je nakon dvije godine pravne bitke napokon odbačena. Dead Kennedys se nedugo nakon toga razilaze, no Biafra se zadržava u glazbenim vodama kao spoken word umjetnik i kroz suradnje s brojnim bendovima, među kojima su i D.O.A., Nomeansno, Melvins, Mojo Nixon, Ministry, Sepultura. Inspiriran rođendanskim koncertom Iggyja Poppa, 2008. osniva bend The Guantanamo School Of Discipline u kojem sviraju Andrew Weiss, Ralph Spight, Jon Weiss i Kimo Ball.

Prvi album "The Audacity of Hype", izlazi 2009. na Biafrinoj etiketi Alternative Tentacles i pravi je dokaz da je Biafra jednako oštar i provokativan kao i prije dvadeset godina, što će dokazati i svojim nastupom na šestom T-Mobile INmusic festivalu.

 

01.04.2011. 08:42:29
http://metro-portal.hr/jello-biafra-na-t-mobile-inmusic-festivalu/57211/