Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2011. 18:19:00
KOL'KO PARA, TOL'KO MUZIKE

Jeftine sunčane naočale mogu ozbiljno naštetiti vašim očima

Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pružaju dovoljnu UV zaštitu

Fotografija vijesti

Sunčane naočale za nekoliko desetaka kuna koje izgledaju potpuno jednako onima od nekoliko stotina kuna iz trgovina skupih marki na prvi se pogled čine kao odlična investicija za ljeto. Jedina razlika između no-name i brendiranih jest u tome što na ovim potonjim piše logo tvrtke, što većini ljudi nije vrijedno višestruke razlike u cijeni.

Ipak, upozoravaju britanski stučnjaci, tomu baš i nije tako.

Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pružaju dovoljnu UV zaštitu, iako gotovo sve imaju markicu da su prošle UV testiranje te da štite vaše oči.

Dugotrajno nošenje takvih naočala može trajno naštetiti vašem vidu te izazvati dvostruki vid i glavobolje.

Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onim provedenim u Njemačkoj prošle godine, gdje su znanstvenici ustvrdili kako većina jeftinih naočala nudi nikakvu ili tek minimalnu UV zaštitu, što je još gore za oči nego da ne nosite nikakve naočale, budući da zatamnjena stakla izazivaju širenje zjenice, čineči oči još osjetljivijima na UV zrake.

Zbog svega ovoga iznimno je važno da se kupci usretodoče na kvalitetu naočala koje kupuju, a ne samo njihovu cijenu. Udruge za zaštitu potrošača preporučuju da nosite sunčane naočale s minimalnom zaštitom UV-400, koja je dovoljna za većinu ljudi. Ukoliko ih kupujete iz provjerene trgovine i uočite na njima oznaku CE, možete biti sigurni da ne kupujete mačka u vreći.

15.08.2011. 18:19:00
http://metro-portal.hr/jeftine-suncane-naocale-mogu-ozbiljno-nastetiti-vasim-ocima/62273/