Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2009. 16:34:29
FRANCUSKA PORUČUJE

Jednostrano proglašenje palestinske države bilo bi štetno

Jednostran postupak mogao bi štetiti osnivanju te države koju želimo svim srcem, poručeno je bez obrazloženja iz ministarstva vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Francuska je ocijenila da bi jednostrano proglašenje palestinske države moglo biti štetno za njezino osnivanje, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

"Jednostran postupak mogao bi štetiti osnivanju te države koju želimo svim srcem", rekao je na konferenciji za novinare u odgovoru na pitanje o palestinskom zahtjevu Vijeću sigurnosti UN-a da podupre jednostrano proglašenje takve države.

Nije naveo zašto bi točno taj postupak bio štetan.

"Podsjećamo da je hitno potrebno osnovati čvrstu, neovisnu i demokratsku palestinsku državu koja bi živjela u miru uz Izrael, u sigurnim i priznatim granicama, na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti i na temelju arapske mirovne inicijative", rekao je.

"Prije dvije godine organizirali smo u Parizu međunarodnu konferenciju donatora za palestinsku državu, što je omogućilo pokretanje velikih ulaganja", objasnio je.

Izraelski čelnici su zaprijetili uzvratom jednakim postupkom ako bude proglašena neovisna država bez sporazuma s Izraelom.

Izraelski ministri drže da bi Izrael mogao uzvratiti jednostranim pripojenjem naselja na Zapadnoj obali, čime bi se poništili mirovni sporazumi iz Osla 1993. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 16:34:29
http://metro-portal.hr/jednostrano-proglasenje-palestinske-drzave-bilo-bi-stetno/26561/