Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2009. 20:41:45
a obećali su knjige svima....

Jednokratna pomoć za nabavu udžbenika

U vremenu teške gospodarske krize sva predizborna obećanja o besplatnom školovanju za sve padaju u vodu

Fotografija vijesti

Jednokratna pomoć za nabavu udžbenika i drugih nastavnih sredstava odobrena je obiteljima - korisnicima prava na stalnu pomoć i korisnicima prava na skrb izvan vlastite obitelji kojima je smještaj osiguran u udomiteljskoj obitelji, a polaznici su osnovne ili srednje škole, izvijestilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Jednokratna pomoć za nabavu udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike odobrit će se u iznosu kojim je u cijelosti moguće podmiriti te troškove.

"Osim udžbenika, podmirit će se i sva utrošena sredstva za nabavu drugih nastavnih sredstava, koja pojedine škole imaju na popisu za određen razred kao što su na primjer radne bilježnice, atlasi i zbirke zadataka", navodi se u priopćenju. Dodaje se kako se zahtjev za jednokratnu pomoć radi nabave udžbenika podnosi izravno centru koji je donio odluku o pravu na skrb izvan vlastite obitelji za tog polaznika osnovne ili srednje škole.

"Centar će temeljem popisa škole o obveznim udžbenicima i Kataloga odobrenih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovnu školu, gimnazije i srednje strukovne škole u školskoj godini 2009./2010. utvrditi iznos jednokratne pomoći za ovu potrebu. Korisnici koji pohađaju osnovnu školu pravo na besplatne udžbenike ostvaruju u obliku novčane naknade u iznosu prosječne cijene kompleta obveznih udžbenika za svaki razred pojedinačno, a korisnici koji pohađaju srednju školu u obliku novčane naknade u iznosu prosječne cijene kompleta obveznih udžbenika jedinstvene za sve razrede i sve srednje škole", stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Navodi se i da su predstavnici Ministarstva ovaj tjedan održali sastanke s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti na kojima su dogovoreni detalji vezani uz odluku hrvatske Vlade o financiranju besplatnih udžbenika za sljedeću 2009./2010. školsku godinu.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Vlada na sjednici održanoj 24. srpnja donijela Odluku o financiranju nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola i međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola u školskoj godini 2009./2010. za djecu smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata, te djecu HRVI iz Domovinskog rata i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Izvor: Hina

04.08.2009. 20:41:45
http://metro-portal.hr/jednokratna-pomoc-za-nabavu-udzbenika/20062/