Metro-portal.hr

objavljeno 14.07.2020. 18:01:00
ZANIMLJIVO :)

Jedna od pravih terapija...

Pod stresom ste? Onda pravac muzej jer će ga liječnici početi propisivati kao terapiju

Čudn, ali istinito ;)
Čudn, ali istinito ;) (Arhiva)

Liječnik vam je propisao posjet muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji? Da, ali u Kanadi. Primjena počinje u četvrtak u sklopu pilot projekta, koji je bez presedana u svijetu, kaže grupa koja ga je osmislila. 

Projekt je rezultat suradnje udruge Kanadskih frankofonih liječnika (MFdC) i Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti (MBAM). 

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih obitelj, omogući da tijekom besplatnih posjeta muzejima iskoriste blagodati koje umjetnost ima na zdravlje pojedinca. 

U prvoj fazi projekta liječnici će propisati 50 recepata za posjet izložbama u MBAM-u. Svaki recept vrijedi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe. "Stotinjak liječnika dosad se prijavilo za sudjelovanje u projektu koji će trajati godinu dana", rekla je za AFP Nicole Parent, ravnateljica MFdC-a. 

Ona smatra da je to dokaz kako su "liječnici senzibilizirani i otvoreni prema alternativnom pristupu liječenju i blagotvornom utjecaju umjetnosti na zdravlje, bez obzira na znanstvene pokazatelje".

Blagotvoran učinak usporedila je s proizvodnjom "neurohormona koji se luče za vrijeme neke fizičke aktivnosti."

Promatranje umjetničkog djela ili sudjelovanje u nekom kreativnom procesu potiče iste 'okidače' koji djeluju na "kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod tjeskobe, stresa, depresije...", objasnila je. 

Nada se da će i ostali kanadski muzeji slijediti primjer MBAM-a, koji od 2016. razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se  bore s raznim zdravstvenim problemima.

"Vjerujem da ćemo već iduće godine uspjeti prikupiti podatke koji će nam dati uvid u rezultate", istaknula je Parent. "Skeptike podsjećamo da se prije nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformira tijelo i da je opasan za plodnost žena", kaže ravnateljica MBAM-a Nathalie Bondil. 

"Danas liječnici propisuju tjelovježbu. Na isti način mogu propisati i odlazak u muzej", kazala je Bondil, dodajući da je vrlo ponosna za ovaj vizionarski pilot projekt. 

14.07.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/jedna-od-pravih-terapija/126272/