Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 10:15:49
ALARMANTNO

Jedna od deset žena pati od poremećaja u prehrani

Žene se bombardiraju s brojnim kontradiktornim informacijama, s jedne strane potiče ih se da mršave, a s druge da jedu zbog čistog gušta koji pruža hrana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Istraživanjem je ustanovljeno kako postoji veza između poremećaja u prehrani i procjeni vlastitog zdravlja kod žena. Poremećaji prehrane češći su kod žena koje svoje zdravlje smatraju lošim ili narušenim, zaključili su znanstvenici.

Jedna od znanstvenica sa sveučilišta u Montrealu izjavio je kako su rezultati studije prilično alarmantni, javlja britanski Telegraph.

"Žene se bombardiraju s brojnim kontradiktornim informacijama. S jedne strane potiče ih se da mršave, a s druge da jedu zbog čistog gušta jedenja", rekla je dr. Lise Gauvin, članica znanstvene ekipe. "Oko 13,7 posto žena koje su sudjelovale u studiji potvrdile su da se jednom do sedam puta mjesečno prepuštaju nekontroliranom jedenju koje je, uz bulimiju, posljedica osjećaja gubitka kontrole", dodala je Gauvin.

Studija je pokazala i kako je 2,5 posto žena u nekom trenutku života pokušalo ili povremeno pokušava izazvati namjerno povraćanje, koristi laksative ili diuretike kako bi održalo željenu tjelesnu težinu.

Zabrinjavajuća činjenica na koju su ukazali znanstvenici je to da među više od 1.500 žena koje su sudjelovale u istraživanju nije bilo niti jedne koja je ranije imala potvrđen neki oblik poremećaja prehrane te da su u velikoj većini nepušačice s fakultetskim diplomama koje žive u gradovima, a prosječna starost im je 31 godinu.

Još jedan statistički podatak iz studije govori kako čak 28 posto žena dva puta mjesečno prolazi kroz rigorozne fizičke treninge kako bi smanjilo tjelesnu težinu.

"Ljudi se sportom najčešće bave rekreativno, zbog užitka koji im pruža i u tome nema ništa loše no, kada se netko prisiljava na bavljenje iscrpljujućim fizičkim aktivnostima sa svrhom kontrole tjelesne težine, to znači da se radi o osobi koja bi mogla postati opsjednuta tjelesnom težinom", kaže dr. Gauvin dodajući da je studija potvrdila kako sve veća populacija žena pokazuje sve izraženije nezdrave prehrambene navike gotovo isključivo zbog želje da kontroliraju svoj fizički izgled.

21.12.2009. 10:15:49
http://metro-portal.hr/jedna-od-deset-zena-pati-od-poremecaja-u-prehrani/29052/