Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2013. 09:05:00
SAVJETI

Jedna jabuka dnevno radi čuda za vaše zdravlje

Kad bi sve osobe iznad 50 godina jele jednu jabuku dnevno, u Velikoj Britaniji bi moglo biti izbjegnuto 8500 smrtnih slučajeva od srčanog i moždanog udara godišnje

Samo jedna jabuka dnevno
Samo jedna jabuka dnevno (Shutterstock)

Jabuke bi dale sličan poticaj krvožilnom sustavu kao i lijekovi, a nemaju nuspojava, pišu znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu u časopisu British Medical Journal.

"To pokazuje kako učinkovite mogu biti male promjene u prehrani te da i lijekovi i zdraviji život mogu doprinijeti sprječavanju srčanih i moždanih udara", rekao je Adam Briggs, vodeći istraživač.

Više od dvije trećine odraslih u Velikoj Britaniji ne jede preporučene doze od 5 porcija voća i povrća dnevno, pokazuju studije.

Mantra o jabuci dnevno koja tjera doktora iz kuće posebno je važna za one iznad 50 godina, koji su izloženi većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, kažu istraživači.

Oni su analizirali učinke statina za snižavanje kolesterola i učinke jabuke na osobe iznad 50 godina.

Kada bi se 7 od 10 ljudi pridržavalo savjeta, statini bi mogli spasiti 9400 života, a jabuka dnevno 8500, izračunali su.

"Iako nitko ne kaže da bi jabuka trebala zamijeniti statine, svi bismo mogli imati koristi od konzumiranja više voća", rekao je Briggs.

20.12.2013. 09:05:00
http://metro-portal.hr/jedna-jabuka-dnevno-radi-cuda-za-vase-zdravlje/82281/