Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2010. 12:35:26
HUS:

Jedini kriterij za Vladinu pomoć mora biti kvaliteta projekata

Iz HUS-a poručuju da kriterij prema kojem korisnik gospodarstvene pomoći ne bi smio biti u teškoćama nije dobar

(Nikša Stipaničev/Cropix)

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozdravlja Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu, ali se protivi kriterijima za sudjelovanje u programima pomoći ističući da bi jedini kriterij trebala biti kvaliteta ponuđenih projekata.

Jedini kriterij odabira korisnika mjera pomoći gospodarstvu morao bi biti temeljen na stručnoj analizi isplativosti i drugih mjerljivih učinaka svakog pojedinog projekta, kaže se u pismu koje je premijerki Jadranki Kosor uputio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Kriterij po kojem korisnik Vladinih mjera s 1. srpnjem 2008. ne bi smio biti u teškoćama ili bi morao imati reguliran dug prema državi, prema HUS-u nije dobar iz tri razloga.

Prvo, nemali broj poduzeća svoja dugovanja prema državi ima zbog poduzeća u pretežnom vlasništvu države koja neizvršavanjem svojih obveza generiraju nelikvidnost domaćeg gospodarstva.

Nadalje, smatra HUS, dobar dio izvozno orijentiranih poduzeća bilježi gubitke i porast neizvršenih obveza, među ostalima i prema državi, zahvaljujući nepovoljnom tečaju kune i brojnim fiskalnim i parafiskalnim nametima koji su njihove nepovoljne poslovne rezultate uzrokovali prije pojave recesije.

Napokon, HUS upozorava da ovakav kriterij nepotrebno skreće pažnju s ključnog kriterija dodjeljivanja kreditnih sredstava - održivosti i isplativosti gospodarskog plana i projekta, što bi se utvrđivalo na temelju stručne analize i sagledavanja učinka svakog pojedinog projekta.

"Bojimo se da će strogo inzistiranje na kriterijima koje je utvrdila Vlada dovesti do daljnjeg pada zaposlenosti u realnom sektoru i prerađivačkoj industriji, čime se otvara realna mogućnost za produbljivanje deficita državnog proračuna i potrebu za novim nepopularnim mjerama koje hrvatski građani i gospodarstvo teško mogu izdržati", kaže se u pismu.

Hrvatska vlada jučer je utvrdila modele financiranja mjera za gospodarski oporavak i razvitak i Saboru uputila prijedlog zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak.

Mjere za gospodarski oporavak i razvitak sadrže dva modela aktivnog uključivanja države u kreditiranje poduzeća - modele financiranja poslovnih projekata i jamstvenog fonda, namijenjene poduzetnicima čije su teškoće uzrokovane financijskom i gospodarskom krizom, odnosno koji su u teškoće zapali nakon 1. srpnja 2008. godine. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 12:35:26
http://metro-portal.hr/jedini-kriterij-za-vladinu-pomoc-mora-biti-kvaliteta-projekata/31736/