Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2012. 22:21:00
NA ŠTO OBRATIITI POZORNOST

Jedete li kao žena ili kao muškarac?

Pripadnci jačeg i slabijeg spola nemaju jednake nutritivne potrebe stoga ne bi bilo loše da obratite pozornost kako se hranite vi i vaš partner

Jedete li kao žena ili kao muškarac?
Jedete li kao žena ili kao muškarac? (Shutterstock)

U smislu prehrane, muškarci i žene imaju različite potrebe. Zato kada sljedeći put budete kuhale razmislite o tome uzimate li vi i vaši partneri dovoljno nutrijenata. Evo na što treba obratiti pozornost:

Kalcij. Žene češće obolijevaju od osteoporoze nego muškarci. Žena koja je majka i još k tome radi dnevno mora uzimati najmanje 1.500 miligrama kalcija i uz to se što više kretati. Muškarci s druge strane je potrebno oko 800 miligrama kalcija na dan. Govorimo, dakle, o prosjeku. Previše kalcija kod muškarca može povećati rizik od raka prostate.

Što jesti? Vegetarijanke trebaju konzumirati mlijeko i mliječne proizvode, radič, sjemenke sezama. Ostale pored svega navedenog još mogu jesti rakove, jastoga, škampe koji su bogati kalcijem.

Željezo. S obzirom da žene gube krv svakoga mjeseca izložene su velikom riziku od anemije. Predmenopauzalnim ženama dnevno treba oko 18 miligrama željeza. Muškarcima oko 8. Nije loša ideja od liječnika potražiti savjet vezano za željezo u obliku dodataka prehrani.

Što jesti? Vegetarijanke svojoj prehrani trebaju dodati pahuljice od riže, sjemenke crnog sezama, proso. Ostali pored ovoga mogu jesti pileće i janjeće meso koje je bogato željezom.

Omega-3 masne kiseline. Orašasti i morski plodovi obiluju njima, a te su kiseline pak važne za krvotok i imunitet. Losos, haringa, skuša - dva puta tjedno nešto od toga ili 100 grama orašastih plodova dnevno. Muškarcima ne treba više od 70 grama orašastih plodova.

Što jesti? Vegetarijanke, navalite na maslinovo ulje, orahe i sjeme lana. Mesojedima se preporučaju tuna, losos, školjke.

Vitamin D. Ovaj vitamin pomaže u apsorpciji kalcija i zato je važan u borbi s osteoporozom. Ženama dnevno treba oko 50 miligrama vitamina D, a najbolje je ga dobiti uz pomoć zraka sunca. Osim toga, mliječni proizvodi i morski plodovi su također puni vitamina D.

Što jesti? Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode.

Vlakna. Važna su u prevenciji raka dojke. Snižavaju razinu lošeg kolesterola i tako snižavaju rizik od srčanih problema. Također reduciraju razinu šećera u krvi. Žena ih mora unijeti najmanje 25 grama svakog dana.  

Što jesti? Svježe voće, salate, pahuljice od žitarica, smeđi kruh.

Proteini. Ženama treba manje proteina i ugljikohidrata nego muškarcima. Priča je obrnuta kad je žena trudna i kad doji.

Što jesti? Soju, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, leće, i ribu.

08.07.2012. 22:21:00
http://metro-portal.hr/jedete-li-kao-zena-ili-kao-muskarac/58463/