Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2019. 13:29:00
PRIČE

Jedan dan u životu vozačice taksija

Iako ih još uvijek ne viđamo često, ipak sve više žena priliku za zaposlenje i radno iskustvo pronalazi upravo u poslu vozačice taksija

Da, i žene voze taxi
Da, i žene voze taxi (Eko taxi)

Sve više žena odlučuje se na posao vozačice taksija. Takva je situacija i u Eko taxiju koji zapošljava sve više vozačica, a povodom Međunarodnog dana žena, sve su dobile slobodan dan.

Koliko ste puta imali priliku voziti se taksijem kojim je upravljala žena? Iako ih još uvijek ne viđamo često, ipak sve više žena priliku za zaposlenje i radno iskustvo pronalazi upravo u poslu vozačice taksija. U ovom trendu predvodi Eko taxi, koji unazad nekoliko godina sve više zapošljava upravo žene, a s jednom od njih razgovarali smo u Splitu, gradu u kojem Eko taxi ima ujedno i najviše zaposlenih žena vozačica, njih čak četiri.

Splićanka Bonita Matijašević tek je dva mjeseca zaposlena kao vozačica Eko taxija, a već sada može izdvojiti benefite koje kao žena koja vozi taksi ima od strane samog posla ali i kolega i poslodavca. Bonita sa svojim kolegicama vozačicama i dalje čini manjinu u Eko taxiju, za što bi voljele da se promijeni jer smatraju kako ovaj posao nikako nije isključivo „muški posao".

Osjećam se jako ravnopravno s kolegama u ovom poslu. Naši muški članovi tima zaista se prema nama jako lijepo odnose, a sam posao vozačice taksija je kao i svaki drugi. Za mene vožnja taksija predstavlja izvrsnu priliku za stjecanje novih iskustava, upoznavanje različitih ljudi. Posao je dinamičan i stalno si u pokretu, što meni jako odgovara, s obzirom da imam već 25 godina radnog iskustva upravo u vožnji", izjavila je Bonita.

Vožnja taksija pruža mnoge benefite i nema se razloga smatrati samo „muškim poslom"

Iako je u svijetu danas normalno da žene preuzimaju posao vozačice taksija ili čak kamiona, u Hrvatskoj žene polako ulaze u profesiju u kojoj i dalje prevladavaju muški zaposlenici u odnosu na žene. Eko taxi tako ima zaposlenih 19 žena, od kojih je samo sedam vozačica.

U Eko taxiju kao vozači taksija uglavnom rade muškarci jer se, kako kaže Bonita, za ta radna mjesta najviše javljaju osobe muškog spola. Međutim, smatra kako i žene za volanom mogu biti dobre, pa čak i bolje, od muškaraca i kako spol pri tom ne igra veliku ulogu.

Muškarcima je jako drago vidjeti ženu taksisticu iako su u početku dosta sramežljivi i nepovjerljivi, dok će žene ako vide ženu taksisticu puno prije odlučiti sjesti u taksi upravo kod nas. Turistima je naravno sasvim uobičajeno vidjeti ženu koja vozi taksi, dok se naši ljudi još uvijek privikavaju na to jer im je to nešto novo i neobično. Smatram da ovaj posao zaista nema razloga biti „muškim poslom" i pozivam sve žene da se prijave kao vozačice taksija jer nemaju zašto zazirati od toga" , dodaje Bonita.

Sjajna inicijativa - sve vozačice Eko taxija danas dobile slobodan dan

Bonita ističe kako je u tvrtki atmosfera zdrava i pozitivna, što je važno za zadovoljstvo radnika, a ističe i još jedan benefit koji imaju upravo žene vozačice. „Posebno moram naglasiti kako žene u Eko taxiju ne voze noćne smjene što zaista smatram velikim benefitom i nešto što bi svim ženama u ovoj branši svakako bilo iznimno korisno", zaključila je Bonita i za kraj dodala kako ju je iznimno razveselila vijest kako je Eko taxi svim ženama vozačicama na Međunarodni dan žena odlučio pokloniti slobodan dan.

Eko taxi je na nacionalnoj razini donio odluku da sve vozačice na Dan žena imaju slobodan dan. U Eko taxiju brinemo o ravnopravnosti među našim zaposlenicima i zato smo odlučili ove godine posebno počastiti naše kolegice ljepšeg spola i omogućiti im da svoj dan proslave baš onako kako to žele. Voljeli bismo da se više žena odluči na posao vozačice taksija jer smatramo kako upravo žene mogu ovom poslu dati posebnu notu", rekao je Mislav Munivrana, direktor Eko taxija.

Eko taxi intenzivno zapošljava vozače taksija i kontrolore voznog parka u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku te poziva sve koji su u potrazi za dinamičnim poslom u kojem niti jedan dan nije isti da se prijave. Svi kandidati mogu svoj životopis i zamolbu poslati na e-mail: posao@ekotaxi.hr ili se prijaviti ispunjavanjem kontakt forme na službenoj web stranici www.ekotaxi.hr/posao

08.03.2019. 13:29:00
http://metro-portal.hr/jedan-dan-u-zivotu-vozacice-taksija/117331/