Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2015. 08:01:00
PORDRŠKA

Je suis Charlie preplavilo internet

Bestijalni napad islamskih ekstremista na redakciju Charlie Hebdoa izazvao je zgražanje cijelog svijeta, a znakovi podrške zamijenili su avatare na stotinama tisuća profila

Je suis Charlie, solidarnost s poginulima
Je suis Charlie, solidarnost s poginulima (Screenshot)

Cherif i Said Kouachi jučer su uletjeli u redakciju francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo, poznatog po karikaturama na kojima su ismijavali sve što je totalitarno i pokvareno na svijetu i automatskim oružjem i bacačem granata ubili 12 ljudi, a ranili deset.

U bijegu su bestijalno smaknuli ranjenog policajca koji je pokušao spasiti život, a snimke zvjerskog napada prenerazile su svijet. 

Već tijekom dana počela su bdijenja za žrtve diljem Francuske i Europe, a noć su desetine tisuća ljudi provele na ulicama paleći svijeće i noseći transparente "Je suis Charlie", a stotine tisuća profila na Facebooku i Twitteru dobila su nove avatare - crno pozadinu s bijelim slovima koja govore isto.

Solidarnost i sućut kolegama i obiteljima ubijenih novinara, karikaturista i policajaca izražava se na svakom koraku, a francuska policija je na nogama pokušavajući uhvatiti dvojicu braće koja su ljetos bila u Siriji, očito na obuci za teroristički napad.

Cherif i Said Kouachi

Stručnjaci za sigurnost slažu se da je napad izveden profesionalno od strane obučenih ubojica, a ISIL je na svojim stranicama i profilima na društvenim mrežama proslavio masakr u Parizu, najavljujući da je to samo početak. 

Tijekom noći francuska je policija izvela veliku akciju u Reimsu, pretražujući stan koji se povezuje s braćom, no oni su i dalje na slobodi.

08.01.2015. 08:01:00
http://metro-portal.hr/je-suis-charlie-preplavilo-internet/89429/