Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2017. 20:01:00
ŠTO MISLITE?

Je li važnija osobnost ili fizički izgled kada biramo partnera?

Vjerujete li u izreku "Važno je ono iznutra"? Ako vjerujete, napokon je došlo vrijeme da se kaže - u većini ste!

Koja je tajna uspješnog braka?
Koja je tajna uspješnog braka? (iStock)

Znate li onu izreku "Važno je ono iznutra"? E, pa čini se da je istinitija nego što smo mislili da jest. 

Studija nedavno provedena od YouGov-a u 20 zemalja dokazala je da je ljudima osobnost važnija od izgleda kad biraju romantičnog partnera.

Možda se takvi rezultati čine logičnima, no nemojmo zaboraviti da upoznavanje nečije osobnosti ovisi o tome damo li joj priliku za upoznavanjem, a voljnost da to činimo često se temelji upravo na fizičkoj privlačnosti.

Svega 14% Britanaca i 5% Britanki tvrde da im je dobar izgled najvažnija karakteristika kod izbora partnera, dok 52% ispitanika oba spola radije biraju dobru osobnost.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz cijelog svijeta, a unatoč tome što govorimo drugačijim jezicima, dokazali smo da svi razumijemo onaj jedan - jezik ljubavi.

Iznimka su bili jedino Vijetnamci, koji vanjski izgled smatraju važnijim faktorom od ljudske osobnosti.

Psihologinja Madeleine Mason ne smatra takve rezultate začuđujućima. "Ljudi zapravo vole vrijeme provoditi s osobama s kojima se osjećaju dobro, a u tome najvažnijuu ulogu imaju nečija osobnost i smisao za humor, a ne nečiji izgled", objašnjava. "Osobnost i smisao za humor pomažu nam da se sami osjećamo bolje, pa ne začuđuje da u partneru tražimo baš te karakteristike."

Možda živimo u doba kad se u velikoj mjeri voli preko mobilnih aplikacija, no ako želimo da ta ljubav bude ona prava, moramo suditi na više od isključivo prvog dojma.

01.12.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/je-li-vaznija-osobnost-ili-fizicki-izgled-kada-biramo-partnera/108882/