Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2023. 18:00:00
STVARNO?

Je li tuna opasna za zdravlje?

Većina masne ribe sadrži omega-3 masne kiseline, za koje je poznato da smanjuju rizik od srčanih bolesti i pomažu u kognitivnom zdravlju... no, ima tu i jedan ALI...

Ima tu nekih problema...
Ima tu nekih problema... (Arhiva)

Iako riba ima puno zdravstvenih prednosti, ona također može povećati vašu izloženost živi. Prema časopisu Environmental Health Perspectives konzumacija ribe kriva je za više od 90 posto izloženosti živi u SAD-u, a tuna je jedna od vodećih vrsta ribe po sadržaju žive.

No, premda znamo da tuna i druge vrste ribe sadrže živu, je li moguće otrovati se živom ako je pojedete previše?

Živa u tuni

Consumer Reports, neprofitna organizacija koja se među ostalim bavi zaštitom potrošača, nedavno je objavila izvješće u kojem su ispitali razine žive u pet različitih marki tune: Wild Planet, Bumble Bee, StarKist, Chicken of the Sea i Safe Catch. Osim različitih proizvođača, proučavali su i različite vrste tune.

Otkrili su da je svih pet marki sadržavalo određene razine žive, a znanstvenici su se zabrinuli da bi količine koje su pronašli u određenim limenkama mogli biti potencijalno opasne.

Budući da se razina žive razlikuje od tune do tune i od proizvođača do proizvođača, stručnjaci preporučuju da trudnice u potpunosti izbjegavaju tunu ako je moguće, a da ostale odrasle osobe jedu umjereno.

No čak i s ovim novim informacijama o razinama žive u određenim markama i vrstama tune, kao i prijedlogom da se trudnice u potpunosti klone, postoji još više za znati o rizicima prosječne odrasle osobe kada je u pitanju konzumacija tune i žive-posebno o tome može li vas previše tune zapravo uzrokovati trovanje živom.

19.02.2023. 18:00:00
http://metro-portal.hr/je-li-tuna-opasna-za-zdravlje/141175/