Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2019. 21:42:00
HE HE

Je li seks stvarno tjelovježba?

Ako smatramo da vježbanje treba promijeniti ljudsku fiziologiju dugoročno na bolje, onda seks nije tjelovježba

Možda bismo trebali biti malo oprezniji
Možda bismo trebali biti malo oprezniji (iStock)

Landmarkova studija provedena davnih 60-ih pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa povisuje krvni tlak, kapacitet pluća i broj otkucaja scra - isto što se događa i kod vježbanja. Ista studija ponovljena je nedavno, no korišteni su puno sofisticiraniji alati i metode. Moderna studija potvrdila je rezultate one iz 60-ih.

Zabilježila je značajno povećanje markera fizičkog stresa, kao što su broj otkucaja srca i krvni tlak. Uspoređujući to s onime što se događa u tijelu tijekom treninga, pokazalo se da seksualna aktivnost izaziva umjerenu razinu fizičkog stresa - do 75 posto. 

Kanadska studija koja je provedena na heteroseksualnim parovima, pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa ptorši kalorija koliko i za vrijeme žustrog hodanja. 

Stoga, bismo li mogli reći da je seks određena vrsta tjelovježbe? - I da i ne - ovisno o tome kako definiramo tjelovježbu.  Ako smatramo da vježbanje treba promijeniti ljudsku fiziologiju dugoročno na bolje, onda seks nije tjelovježba jer, za većinu nas, ne traje dovoljno dugo i ne događa se dovoljno često da bi imao takav učinak.

No, ako nam je tjhelovježba vid rekreacije od kojeg ne očekujemo neki veliki utjecaj na organizam, već majicu mokru od znoja i dobar osjećaj nakon rekreacije, onda seks može biti i tjelovježba.

Zanimljivost za kraj i korisna informacija za sportaše: Istraživanja nisu potvrdila negativan utjecaj na sportske rezultate, odnosno karantene pred natjecanja nisu potrebne. Opustite se i uživajte.

20.05.2019. 21:42:00
http://metro-portal.hr/je-li-seks-stvarno-tjelovjezba/118571/