Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 14:09:00
MANJE JE BOLJE

Je li šećer zaista toksičan

Rafinirani šećer i visokofruktozni kukuruzni sirup najgori su aditivi poznati čovjeku, smatra Robert Lustig

Šećer
Šećer (Deviantart)

Svi smo mi manje-više kao djeca odrastali na šećeru - svatko s sjeća radosti kad bi nam roditelji ili bake i djedovi donijeli čokoladu ili nas vodili na sladoled. Iako znamo da šećer sam po sebi nije zdrav, naročito u velikim količinama jer je poprilično obrađen, nikada ustvari ne razmišljamo do koje mjere nam šteti. U posljednje vrijeme stručnjaci ga povezuju s trovanjem našeg tijela, a evo i zašto:

Video (ispod) nazvan „Sugar - the Bitter Truth ('Šećer - gorka istina'), u kojem govori Robert Lustig, stručnjak za pedijatrijske hormonalne poremećaje, pregledan je preko 1,4 milijuna puta. To je zapanjujuća brojka kad se uzme u obzir da  video traje 90 minuta i da se u njemu govori o problematici biokemijske fruktoze i ljudske fiziologije. On je riječ 'otrov' ili 'toksin' u videu upotrijebio najmanje 13 puta opisavši šećer u pet navrata kao 'zlo'.

Kad kaže 'šećer' Lustig ne misli samo na kristalne granule koje dodajete u kavu i čaj već i na visokofruktozni kukuruzni sirup kojega ovaj stručnjak naziva „najvećim demonizirajućim aditivom koji je poznat čovjeku". Ako je Lustig u pravu, to znači da je šećer vjerojatni uzrok niza kroničnih boljki koje se tipično smatraju bolestima zapadnjačkog svijeta - srčani problemi, hipertenzija, tumori...

Nutricionisti će vam savjetovati da izbjegavate masnoće, smanjite unos soli i šećera i da naglasak stavite na svježe voće i povrće - to je već toliko izlizan savjet, ali i dalje vrijedi. Međutim, tvrdnja da je šećer zaista tako štetan mnogima se neće dopasti. I to nas dovodi do konkretnog pitanja - je li šećer toksičan kao što to Lustig kaže?

Odgovor je po svemu sudeći potvrdan - šećer i visokofruktozni sirup jesu štetni - zbog načina na koji ih naš metabolizam obrađuje, ali i količine koju konzumiramo, u našim se jetrima nakupljaju masnoće iza čega slijedi sindrom otpornosti na inzulin. Ovo pak pokreće procese koji vode do srčanih tegoba, dijabetesa i pretilosti. Šećer i sirup zaista mogu biti toksični, ali za to je potrebno određeno vrijeme i konzumacija u velikim količinama. Šećer ne čini štetu preko noći. Dok ne dobijemo rezultat dugoročnih istraživanja koja su u tijeku nećemo biti u potpunosti sigurni to kako i koliko je zapravo šećer štetan i toksičan.

U tom smislu, šećer može biti još opasniji od onoga kakvim ga Lustig predstavlja. Kakva god istina bila, svima je jasno da nam više šteti nego koristi pa je u svakom slučaju najbolje ne pretjerivati s njegovom konzumacijom, naročito u obrađenom i rafiniranom tvorničkom obliku. Bolje je jesti voće.

15.06.2011. 14:09:00
http://metro-portal.hr/je-li-secer-zaista-toksican/60165/