Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 16:25:09
VEGETACIJA BUJA

Je li NASA pronašla drveće na Marsu?

Na prvi pogled čini se kako ova fotografija pokazuje nakupine drveća na brdovitom crvenom tlu

NASA pronašla drveće na Marsu
NASA pronašla drveće na Marsu (NASA)

Ipak, ovaj čudni pejzaž nalazi se 100 milijuna kilometara daleko od Zemlje, točnije na Marsu. A ˝drveće˝ koje je snimila Nasina sonda zapravo su tragovi razbacanog pijeska. Naime, tijekom zime debeli sloj leda od ugljičnog dioksida pokriva pješčane dine, ali on u proljeće počinje isparavati što uzrokuje razlijevanje tamne materije niz padine.

Fotografija je snimljena pomoću moćne HiRISE kamere ugrađene na Mars Reconnaissance Orbiteru, sondi koja kruži oko crvenog planeta od 2006. Misija sonde jest pronalazak dokaza o postojanju vode na površini Marsa, stoga je fokusirana na hladne polarne regije planeta.

Pretpostavlja se da je Mars, kao i Zemlja, iskusio globalne klimatske promjene tijekom prošlih nekoliko milijuna godina. Naslage s polarnih regija vjerojatno su zabilježile te promjene. Promjene u nagibu rotacije oba planeta utjecale su na njihovu klimu, no u slučaju Marsa, te su promjene izraženije.

Iz tih razloga, kao i zbog očitog nedostatka oceana i života na Marsu, trebalo bi biti jednostavnije odrediti uzrok i povijest klimatskih promjena na planetu.

13.01.2010. 16:25:09
http://metro-portal.hr/je-li-nasa-pronasla-drvece-na-marsu/30605/