Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2010. 11:00:00
ANALIZA ČUDA

Je li Mojsije prešao Crveno more uz pomoć Boga ili prirode?

Prema Knjizi Izlaska Izraleci su spas od Egipćana pronašli bježeći kroz prolaz u Crevnom moru kojeg je napravio Mojsije uz božju pomoć

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia/Nicolass Pousin (Prelazak Crvenog mora))

Bježeći pred Egipćanima, kako piše u Knjizi Izlaska, Izraelci su stigli do Crvenog mora koje im je prepriječilo put. Tada na scenu stupa Mojsije koji uz Božju pomoć razmiče vodu na dvije strane omogućivši bijeg Izraelcima. Pravi vjernici nimalo ne sumnjaju da se to zbilo jer su uvjereni da se Izraelu smilovao Svemogući. Ali suvremene znanstvenike u to je bilo teško uvjeriti. U najnovijem izdanju časopisa PLoS One oni su uz pomoć računalnih simulacija zaključili da je Mojsije s izraelskim narodom zaista mogao prijeći Crveno more, ali da je to učinio uz pomoć vjetrova. Rezultati simulacije sugeriraju da su snažni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 100 kilometara na sat mogli potisnuti vodu i stvoriti barem na nekim dijelovima muljevite površine preko kojih su Izraelci mogli prijeći na drugu suprotnu obalu. Nakon slabljenja vjetra, voda se vratila. Prema riječima Carla Drewsa iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), inače voditelja spomenutog istraživanja, sam proces razdvajanja mora moguće je objasniti i na kraju shvatiti uz pomoć principa dinamike fluida - vjetar je sposoban pomjeriti vodu, sve u okvirima zakona fizike, na načina da se otvori prolaz s obje strane omeđen vodom. Nakon dramatičnog slabljenja, vjetar vodi dopušta da se vrati u prijašnje stanje i položaj.  

Valja napomenuti da se sama simulacijska rekonstrukcija temelji na pretpostavkama o položaju i dubini ogranaka delte Nila koji su se s vremenom, naravno, znatno smanjili.

Za one koji nisu upoznati s pričom o Mojsiju, ponovimo je ukratko. Knjiga Izlaska navodi kako je Mojsije predvodio Izraelce na izlasku iz Egipta nakon što ih je egipatski faraon pustio na slobodu. U jednom trenutku faraon se predomislio i krenuo s vojskom za njima. Tako se Mojsije našao između Crvenog mora i vojske koja je krenula u ubilački pohod. Zahvaljujući božanskoj milosti, tijekom noći je zapuhao jak istočnjak nakon čega se otvorio prolaz za bijeg na drugu obalu mora. Izraelci su uspjeli prijeći, a faraonova vojska se utopila nakon što su se vode povukle.

Samo istraživanje, dakle, ne negira mogućnost da se Crveno more zaista moglo razdvojiti, ali isto tako ne potvrđuje da je to božansko djelovanje. Međutim, ako je istina da su Izraleci prešli Crveno more jer su se vode razdvojile, a Egipćani utopili jer se voda vratila, kolike su šanse da se to dogodilo sasvim slučajno? Jesu li se Izraleci samo našli na pravom mjestu u pravo vrijeme? Ili je sve orkestrirano odozgora? Najbolje je da zaključak donesete sami.    

22.09.2010. 11:00:00
http://metro-portal.hr/je-li-mojsije-presao-crveno-more-uz-pomoc-boga-ili-prirode/48425/