Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2008. 21:49:45

Je li Leonardo da Vinci crtao šahovske partije?

Stručnjaci podijeljeni jesu li ilustracije u knjizi ‘De Ludo Scachorum’ majstorov rad

Oksfordski profesor smatra da to nije djelo Leonardovih ruku
Oksfordski profesor smatra da to nije djelo Leonardovih ruku

Otkrića izgubljenih radova Leonarda da Vincija toliko su česta kao i prikazi Mona Lise. Posljednje otkriće je dizajn za ilustracije šahovske knjige koja datira iz 1500. godine. Knjiga ‘De Ludo Scachorum’ navodno je rad Luce Paciolija, franjevca i renesansnog matematičara koji je bio Leonardov prijatelj. Jedan od najranijih knjiga o šahu sadrži 114 dijagrama šahovskih problema nacrtanih crvenom i crnom bojom.

Nakon što se dugo mislilo da je izgubljena ili uništena, otkrivena je 2006. u jednoj talijanskoj knjižnici koja je pripadala grofu Guglielmu Coroniniju koji je umro 1990. godine. Neprofitna fundacija Coronini Cronberg koja nadgleda knjižnicu, unajmila je talijanskog arhitekta i kipara Franca Rocca da pregleda knjigu i ilustracije. Nakon jednogodišnjeg proučavanja, Rocco je utvrdio da je Leonardo napravio dizajn za ilustracije.

- Zaključio sam kako su dijagrami Leonardov izum - rekao je Rocco te dodao kako je izvješće radio na temelju kvalitete crteža i prijateljstva između da Vincija i Paciolija.
Njegova otkrića objavljena su u svjetskim medijima i izazvala su oduševljenje u šahovskim krugovima.

ProblemiJedna od najranijih knjiga o šahu sadrži 114 dijagrama šahovskih problema nacrtanih crvenom i crnom bojom. Dugo se mislilo da je izgubljena ili uništena, no 2006. pronađena je u jednoj talijanskoj knjižnici. 

U svojim šahovskim kolumnama u londonskom Timesu, Raymond Keene napisao je kako sofisticiranost tih šahovskih križaljki može biti djelo samo od nevjerojatno inteligentne osobe, moguće Leonarda da Vincija. No, Martin Kemp, prominentni stručnjak za Leonarda sa Sveučilišta u Oxfordu, odbacio je mogućnost da je Leonardo napravio te crteže.

- Ne postoji nikakva mogućnost da ih je Leonardo nacrtao - rekao je Kemp i dodao kako ne postoje nikakve sličnosti između crteža i Leonardovih radova.

Veza između Paciolija i Leonarda vrlo je snažna i dugo je fascinirala matematičare i povjesničare umjetnosti. Njih dvojica upoznali su se 1496. godine u Milanu, a Leonardo je 1509. ilustrirao Paciolijevu raspravu o matematici i proporcijama ‘Divina Proportione’ koja se bavi zlatnim rezom. Francuzi su 1499. napali Milano, a Leonardo i Pacioli su otišli u Mantovu.

Leonardo je naslikao portret markize od Mantove  Isabelle d’Este, koja je voljela šah. Knjiga ‘De Ludo Scachorum’ napisana je u to vrijeme i posvećena markizi i njezinom suprugu Francescu Gonzagi. Što se tiče Roccove istrage, Kemp ju naziva nemetodičnom noćnom morom.

- Krećete s jednom hipotezom i gradite drugu, pa treću, i tako dobijete toranj nepoduprtih hipoteza - kaže Kemp i dodaje kako luckasta sezona lova na Leonarda nikada ne završava. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
14.04.2008. 21:49:45
http://metro-portal.hr/je-li-leonardo-da-vinci-crtao-sahovske-partije/5834/